• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

13.12.2022

16:51

DIZALI CENE, PRAVILI LAŽNE NESTAŠICE, A SAD I KRADU! Zoran iz Železnika izmerio je svaki džak peleta, evo za koliko su ga zakinuli! (Video)

Informer

Zaštitnik potrošača

DIZALI CENE, PRAVILI LAŽNE NESTAŠICE, A SAD I KRADU! Zoran iz Železnika izmerio je svaki džak peleta, evo za koliko su ga zakinuli! (Video)

Podeli vest

Proizvođač "Bio enerdži point" zakinuo je kupca Zorana Dimitrijevića za minimum 266 kilograma peleta, odnosno za devet dana grejanja kuće od 120 kvadrata * Ovo je krivično delo, kažu stručnjaci

Proizvođači peleta nastavili su da pljačkaju potrošače! Nije im bilo dovoljno što su cele godine pravili veštačke nestašice i kršili odredbu Vlade o ograničenim cenama, pa su sada počeli da zakidaju svoje kupce i na težini pakovanja ovog ogreva!

Iako na džakovima piše određena gramaža, verovali ili ne, proizvođači pakuju i do tri kilograma manje u džak od 15 kilograma.

Samo jedan u nizu prevarenih potrošača jeste i Zoran Dimitrijević iz Železnika. Za potrebe grejanja za ovu sezonu čovek je kupio dve palete peleta proizvođača "Bio enerdži point".

Međutim, bilo mu je sumnjivo jer je u džačićima bilo suviše slobodnog prostora, pa ih je stavio na vagu. Prema slobodnoj računici, zakinuli su ga za devet dana grejanja, odnosno oko 10.000 dinara (pogledajte okvir)!

Foto: Informer

Kada je krenuo redom da meri nasumično uzeto pakovanje s gomile, ostao je šokiran! Prema njegovom slobodnom proračunu, on je ove zime ostao "zakinut" za bar 200 kilograma ovog nimalo jeftinog ogreva!

- Godinama naručujem ogrev od njih. Ne samo ja nego čitav komšiluk. I nikada do sada nismo imali probleme. Da se razumemo, i ove godine im je kvalitet odličan, ali ovo što su mi uradili nema opravdanje. Da oni u ovakvoj situaciji tako potkradaju kupce i na takav način zarađuju novac, to je sramota. Poručio sam dve cele palete peleta i svaki džak treba da ima po 15 kilograma. Tako i piše na samom pakovanju. Uredno sam sve platio i spakovao za grejnu sezonu. Međutim, kada je došlo vreme za grejanje i punjenje kotla, čim sam otvorio prvi džak, već mi je bilo jasno da nešto nije u redu - započinje Dimitrijević svoju priču za Zaštitnik potrošača i nastavlja:

- Ne naručujem prvi put pelet i odmah sam primetio da je kesa praznija nego inače. To mi je probudilo sumnju. Onda sam pregledao još nekoliko kesa i video da u pakovanjima fali dosta peleta. Bio sam besan i ljut. To nije kilo-dva, nego dve pune palete. Kada sam video šta su uradili, krenuo sam redom da merim džak po džak. I nijedan nije prešao 13,5 kilograma! To je kilo i po po džaku manje, jer na pakovanju je istaknuto brojevima 15 kilograma! Ovo je ozbiljna prevara. Taman kada sam pomislio da ima onih koji pošteno rade sa ogrevom u ovoj situaciji, shvatio sam da sam obmanut.

Na dve vage

Jasna računica

Zoran Dimitrijević je kupio oko dve tone peleta, što je 133 džaka od po 15 kilograma. Ako su ga na svakom zakinuli u proseku po dva kilograma, reč je o krađi od 266 kilograma.
Ako se držimo računice da je potrošnja peleta za objekat od 120 kvadrata na dnevnom nivou oko 30 kilograma za održavanje temperature oko 23 stepena, našeg sagovornika su zakinuli za devet dana grejanja, odnosno za skoro 10.000 dinara.

Kako kaže naš sagovornik, ovaj proizvođač se od drugih izdvajao jer su imali na stanju peleta i držali se ograničene cene koliko je država odredila.
- Sve je delovalo dobro, ali se ova firma dosetila, pa nam uzima po kilo-dva po džaku, misleći da mi to nećemo primetiti. I tako pokušavaju da nadoknade zaradu i ostvare veći profit. Čist lopovluk - besan je naš sagovornik.

Ovaj čovek stvar nije prepustio slučaju, pa je težinu merio na dve vage uporedo.
- Prvo sam proverio tačnost vaga. Nije me mrzelo, pa sam svaki džak merio na dve vage, da budem siguran. A onda sam uzeo da merim pelet drugog proizvođača, ali on je bio tačan u gram. Koliko je pisalo na kesi, toliko je pokazivala i vaga. Znači, do proizvođača je. Jasna namera da se obmanu pošteni ljudi.

Foto: Informer

Da je zaista tako, Zoran nas je uverio kada smo ga posetili u porodičnoj kući, gde je pred našim kamerama dokazao svoju priču i lopovluk "Bio enerdži pointa".
Potrošački stručnjaci smatraju da je ovo ozbiljno krivično delo i da inspekcija zaista mora da se pozabavi ovim višestrukim kršenjem zakona!

Kršenje zakona

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović napominje da se trgovci trude na sve načine da zarade koji dinar više, ali isključivo na štetu potrošača. Međutim, ovde je ozbiljan problem što je ovo tipičan primer krađe i kršenja Zakona o zaštiti potrošača.

Foto: Informer

Zoran Dimitrijević

- Trgovci koriste krizu i spremni su na sve samo da zarade. To je nedopustivo poslovanje i udar direktno na potrošače, jer je pelet nešto što ljudima treba za grejanje i što moraju da kupe. Idu na to da će malo ko da obrati pažnju na sadržaj, odnosno, količinu u kesi, a kamoli da će proveravati težinu. Ovo je svesno kršenje zakona jer ono što je istaknuto na pakovanju i piše na deklaraciji, to mora biti i unutar pakovanja. Dovode kupce u zabludu, jer oni misle da kupuju džak od 15 kilograma, plaćaju ga za tu količinu, a unutra ima mnogo manje. Mislim da tržišna inspekcija mora da reaguje, i to odmah - napominje Papović i dodaje:

Foto: Informer

- Setimo se slučajeva kada su se proizvođači i prodavci isto bavili kriminalnim radnjama, pa naplaćivali dodatno dostavu čak 5.000 dinara po toni. A dobro je poznato da se transport plaća po kilometru, a ne po težini tovara?! Sve ovo je čist primer zloupotrebe državne uredbe!

Krivično delo

Da je ovo ozbiljno krivično delo i da nadležni organi pod hitno treba da reaguju jer je potrošač obmanut, smatra i Dejan Gavrilović, prvi čovek Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva".
- Ovde je prekršeno nekoliko stavki. Prekršen je Zakon o zaštiti potrošača, jer je ovo primer obmane, ali prekršen je i krivični zakon, jer je ovo i delo prevare, za koje kazna ide i do 2.000.000 dinara uz moguću zatvorsku kaznu - objašnjava Gavrilović i dodaje:
- Kupac nije dobio količinu koju je platio, tako da sve igra u njegovu korist. On ima pravo da mu se vrati deo novca srazmerno gramaži koja nedostaje ili da mu se nadoknadi kroz ogrev. Ovaj slučaj je za sudski spor koji će oštećeni kupac dobiti zasigurno.
 

"Bio enerdži point": Rešićemo problem

Povodom potkradanja kupaca poslali smo pitanja kompaniji "Bio enerdži point", gde su nam rekli da je kupac trebalo da se obrati njima, a ne medijima.
- Koji god da je problem u pitanju, rešavamo ga - kažu u ovoj firmi i napominju da se oni bave masovnom proizvodnjom peleta, koja je potpuno automatizovana.
- Naše vage su elektronske i baždarene sa važećim sertifikatima. Do sada nikada nismo imali ovakav tip reklamacije. Pošto je, naravno, moguće da je do greške došlo na mašini za pakovanje, ukoliko se kupac javi i dostavi fiskalni račun, ljudi iz prodaje će otići na lice mesta i ustanoviti težine. Naravno da ćemo odmah nadoknaditi količinu koja fali ako se ispostavi da je isporučeno manje nego što je trebalo - kaže Mladen Stojadinović iz ove kompanije.

 

Svi trikovi prodavaca peleta

Ova godina ostaće upamćena i po krizi sa ogrevom u Srbiji. Osim visokih cena, kupci su se sreli i sa nestašicom, naročito kada je reč o peletu, koji je poskupeo dva puta u odnosu na prošlu godinu. Kako bi se sprečila pljačka građana, država je donela uredbu kojom je ograničila cenu ovog energenta na 38.000 dinara po toni. Međutim, proizvođači su se trudili na sve načine da zarade više, jer im uredba nikako nije odgovarala.

* Lažne nestašice
Pojedina stovarišta pravila su lažne nestašice, jer im se nije isplatilo da budu ograničeni prodajnom cenom. Tako, na primer, u našoj zemlji peleta ima na 80 odsto prodajnih mesta, dok su ga na 20 odsto sklanjali i pokušavali da prodaju po višoj ceni.

* Dodatna naplata
Pojedini prodavci peleta takođe su pronašli način da zarade više i zaobiđu ograničene cene koje je propisala Vlada Srbije. Pored osnovne cene za ogrev, trgovci su bez pardona naplaćivali i ogromne sume za prevoz, i prevoz im naplaćivali 5.000 dinara po toni.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sini

pre 1 godinu

Jel to pelet vazniji sad od srba na kosovu? Strasno.... Bem ti pelet

Serdar

pre 1 godinu

Pa zar bi se zvao Srbinom da to ne radi,prevara i laž su zastitni znak.

Pop

pre 1 godinu

Што се купац обраћа медијима, па зато да би остали купци могли да провере јер продавац неће спровидити анкету на остале. А то што ће њему надокнадити штету је нормално али ће се повећати и број оштећених баш због тога што ће сазнати умедијима.

Milan

pre 1 godinu

Svi prodavci koje sam kontaktirao su naplaćivali prevoz od 4000 do 5000 dinara za paletu peleta...

Milosav

pre 1 godinu

Pelet se suši i gubi na težini. Trebali ste ga izmeriti prilikom preuzimanja.

Milosbs

pre 1 godinu

To mora proizvodjac da ima prilokom proizvodnje i pustanja u promet i da naglasi na pakovanju, a ovo je kradja

Pedja

pre 1 godinu

Ajd ne budali molim te! Ne moze da izgubi toliko na tezinj a s druge strane to je presovan proizvod sa vrlo malo vlage! Ne komentarisi molim te! Povodom teme, a o kvalitetu peleta ne treba trositi ni reci... kad sam video onog iz juzne srbije sto pakuje ivericu (koja je inace puna lepka) u pelet, odmaha sam znao kakav je kvalitet peleta jer svaki proizvođač puni pelet i otpadom u nekom procentu!

Dragan

pre 1 godinu

Peleta ovog leta, u julu nije bilo ni za lek. Cena je duplirana i na stovarištima su govorili da su duplu cenu odredili dobavljači, a da će biti pravo čudo ako ga bude po nižoj ceni od 500e po paleti. Uobičajeno je da paleta sadrži 70 džakova po 15 kg što čini 1050 kgr. Pošto se 10 godina grejem na pelet, poslednje dve godine sam primetio mnogo više crnog pepela i čađi pri sagorevanju. Promet nije normalizovan ni pošto je doneta uredba o ceni od 38000 din za tonu, što je zapravo legalizovano poskupljenje od 60% u odnosu na prošlu godinu. U šupi imam 40 džakova (oko 600 kg) i grejaću jednu sobu samo kada bude napolje hladnije od -10C. A ostale dane, to nikog nije briga. Važna je vest da se posle 31.januara ponovovo dozvoljava izvoz i svima će biti lepo. To što sada prodaju sa džakovima u kojima fali bar 10% težine peleta, to neka je na dušu proizvošača. Ne veruju u Božije zapovesti, kradu a to je greh. Oteto je prokleto. Shvatiće kada ih stigne kazna.

Anonimus

pre 1 godinu

Svi samo pricaju "To je krivicno delo " to nije po zakonu , oni krse zakon ali niko nista ne preduzima da se resi taj problem nekako , do sad su kukali proizvodjaci da nema peleta da im se ne isplati praviti , pa kukaju sad kako su im puni magacini nemaju kome da prodaju , pa kako od jednom sad puni magacini nemaju kome da prodaju a do sad ga nije bilo . Sad su zarobili pare puni magacini ljudi izbaciju masovno kotlove na pelet i vracaju se na drva , sad nemaju kome da prodaju . Jbg nema kad kosta tona 50.000 din alavi za pare . Uradite po pitanju toga , ljudi ostaju bez grejanja , snalaze se kako znaju a oni samo vicu nije po zakonu , to je krivicno delo ...itd pa ako je tako sankcionisi idi u kontrole nenajavljen , resetaj bilo sta uradi al nemoj da sedis i kazes to nije po zakonu . Naravno to se odnosi na institucije i organe koji su za taj problem , al jebiga Balkan je ovo svako svakog gleda da izjebe pa ko ozvuce deblji kraj pitanje umeca

Miodrag

pre 1 godinu

Imam ideju!Dali bi bilo pametno ko ponudi vecu cenu od one koje je drzava propisala da narod lincuje???Oduzeti svu imovinu pa neka oseti sta znaci zaradjivati na tudjoj muci i patnji???Negde bi bio vlasnik streljan zbog ovakve kradje!!!!Oni nama sole pamet kako je skupa proizvodnja a i rat u Ukraini,,,,,Dokle vise trpeti ovo?Organizovati se i pljackati takve....

Mile lala

pre 1 godinu

Meni je stovarište "Minjon" iz Smedereva, kad sam kupio 10 m kubnih, drva, i uredno platio, kad su dodtavili drva, i kad sam izmerio, falilo je 2 (dva) m kubna. Kad sam se žalio, nadoknadi li mi u novcu jedan kubik, a za ostalo me najurili i zapretili da više nikad kod njih ne dodajem da kupim drva. Naravno za drva mi nije izdat fiskalni račun (već neka otpremnica). Naravno ne mogu im ništa. A država izgleda neće. Možete da zamislite šta ja mislim o državi i njenoj inspekciji. A tek kako se osećam ovako prevaren, a nema ko da me zaštiti. Žao mi je da ostatak života provedem u Požarevcu, inače, ovaj više nikog ne bi pokrao.

Dejan

pre 1 godinu

Drakulic Zoran vlasnik firme....tezak kleptoman....nije trebao Vucic da im dozvoli izvoz.....prodavali bi onda pelet koliko i treba da kosta.....oko 220 e po toni....ej bre drva poskupela 50% a pelet 150 %.....kako Drakulicu?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija