• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.07.2023

17:52

SZO POTVRDILA: "Koka-kola" i "orbit" izazivaju rak

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

SZO POTVRDILA: "Koka-kola" i "orbit" izazivaju rak

Podeli vest

* "Orbit" žvake, "koka-kola ziro", "multivita" i "čipsi" samo su neki od proizvoda koji se kod nas prodaju a sadrže problematičnu supstancu * Svakodnevna upotreba ovog zaslađivača može dovesti do glavobolje, gubitka pamćenja, osipa, depresije, neplodnosti, malignih tumora...

Veštački zaslađivač aspartam (oznaka E951), koji se masovno koristi u prehrambenoj industriji, a najviše ga ima u "koka-koli" i "orbit" žvakama, izaziva rak i uskoro će biti zabranjen na tržištu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO)!

Pored ova dva proizvoda, ovaj sporni veštački zaslađivač našli smo i u mnogim popularnim proizvodima, poput "multivite", "Marbovog" "čipsija" (pogledajte tabelu).

Da stvar bude još gora, svi ovi proizvodi sa "problematičnim" sastojkom omiljeni su i među potrošačima u Srbiji, kako među starijima, tako i decom. Svakodnevna upotreba ovog zaslađivača, prema rečima stručnjaka, može dovesti do umora, glavobolje, gubitka pamćenja, osipa, depresije, neplodnosti, malignih tumora, limfoma i leukemije.

Foto: Shutterstock

 

 

- Zbog toga će Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput "Koka-Kolinih" dijetalnih gaziranih pića i "Marsovih" "ekstra" žvakaćih guma ("orbit"), kao "mogućeg izazivača kancera za ljude". Ovo su zaključili na osnovu objavljenih dokaza - navodi se u saopštenju SZO.

Opasan aditiv

Nutricionista Jovana Srejić za Zaštitnik potrošača ističe da je posebno pogrešno mišljenje da su veštački zaslađivači bolji od šećera i dodaje da su oni i te kako opasni po zdravlje!

- Potpune su zablude da su ti zaslađivači zamena za šećer. Jasno je da nisu dobri ni za koga, a pogotovo ne za decu. Mogu da izazovu razna stanja - od alergijskih reakcija do mnogo ozbiljnijih bolesti. Prekomerno korišćenje aspartama može da dovede do gubitka memorije, glavobolje i lupanja srca, a svakodnevno korišćenje i do malignih oboljenja. Svi zaslađivači imaju dozvoljenu količinu po kilogramu telesne težine, ali proizvođači ne istaknu uvek jasno kolika je količina tih sastojaka. Oni ne navode u kojoj količini ih dodaju, tako da je teško proceniti koliko ih dete unese, a to je vrlo opasno - napominje Srejićeva i dodaje:

- Kada su u pitanju drugi sastojci, kao što su natrijum-ciklamat i acesulfam, treba naglasiti da su i oni kancerogeni. Acesulfam je čak zabranjen u pojedinim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, smatra se da veštački zaslađivači narušavaju zdravu mikrofloru u crevima. Pored toga, kada redovno jedete slatkiše ili napitke sa ovim aditivima, postoji i veliki rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i pokvarenih zuba kod dece.

Foto: Shutterstock

 

 

Sa njom je saglasna i nutricionistkinja Jovana Vučelić. Prema njenim rečima, radi se o veoma opasnom aditivu koji, ukoliko se svakodnevno konzumira, može dovesti do brojnih opasnih posledica.

- Prilikom dodavanja aditiva industrijski proizvedenoj hrani znatno se menjaju osobine hrane. U zavisnosti od funkcije koju imaju, aditive u hrani možemo pronaći u 22 grupe. Prilikom kupovine namirnica posebno treba obratiti pažnju na aditive kao što je aspartam. Posebno je opasan za zdravlje dece, pa se roditeljima savetuje da deci do dve godine ne kupuju industrijski proizvedenu hranu - ističe nutricionistkinja.

Hitna zabrana

Da namirnice sa ovim veštačkim zaslađivačem ne treba da budu na rafovima širom Srbije i da nadležni hitno treba da ispitaju kvalitet i bezbednost proizvoda koji ih sadrže, smatraju i potrošački stručnjaci.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) smatraju da se i kod nas ovaj zaslađivač ukusa mora zabraniti, kao što su to uradile mnoge evropske zemlje.
- Kod nas su propisane dozvoljene granične vrednosti, ali to obično nije jasno istaknuto na deklaracijama. Najveći problem je to što na većini proizvoda nema podataka o količini i udelu ovog zaslađivača. Pitanje je kako se to uopšte kontroliše i ko to radi?! Nedopustivo je da se nešto tako opasno prodaje kod nas i da nadležni ništa ne rade po tom pitanju. Pogledajte spisak bolesti koje donosi redovna upotreba ovoh zaslađivača?! Zato mi apelujemo na potrošače da jedu zdravo i domaće i da ih ne mrzi da čitaju deklaracije. Pogotovo da obrate pažnju na oznake koje sadrže slovo "E" - napominju u NOPS.

Pored aspartama sporan i drugi zaslađivač

"Koka-kola ziro" koja se prodaje u Srbiji, pored spornog aspartama, sadrži još jedan kancerogeni zaslađivač. Reč je o natrijum-ciklamatu, koji je decenijama zabranjen u SAD i Velikoj Britaniji jer je otkriveno da izaziva niz zdravstvenih problema. EU je ograničila njegovu upotrebu zato što je posebno opasan za decu.

Koliko je ova supstanca opasna, najbolje govori podatak da građani Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije ne piju isti napitak kao kupci u Srbiji, jer njihova "koka-kola ziro" ne sadrži ovaj dodatak. Naime, upotreba natrijum-ciklamata u ovim državama je zabranjena već decenijama zbog sumnje da izaziva rak. U deklaracijama se često krije iza oznake E952.

Gde smo sve još pronašli aspartam:

* žvake "orbit"
* "koka-kola ziro"
* žvake "ervejz"
* "čipsi maks"
* keks "tako vita"
* instant napitak "multivita"
* "ovsena kaša" minut obrok
* "sevenap fri"

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija