• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.L

11.07.2023

22:06

Pepsi nas truje godinama! Evo i kako

Shuterstock

Zaštitnik potrošača

Pepsi nas truje godinama! Evo i kako

Podeli vest

Kompanije "Koka-Kola" i "Orbit", o kojima smo već pisali, nisu jedine koje nas godinama truju aspartamom, veštačkim zaslađivačem koji je Svetska zdravstvena organizacija nedavno targetirala kao kancerogen.

Baš kao i "koka-kola zero", i dijetalni "pepsi", koji se kod nas prodaje pod nazivom "pepsi maks", sadrži ovaj po zdravlje i te kako opasan zaslađivač.

Baš kao i njihov najveći konkurent "Koka-Kola", kompanija "Pepsi" u Srbiji ga uredno koristi u svom napitku, ali smo ga pronašli i u drugim proizvodima koji se proizvode pod ovim brendom.

Reč je o slanim grickalicama "čipsi" sa kečapom, kao i "čipsi maks", na čijim deklaracijama je takođe kao sastojak naveden aspartam.

Nutricionista Milka Raičević i dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud, na Informer TV jasno su poručili da je aspartam, kao i drugi veštački zaslađivači, i te kako opasan, a da je posebno alarmantno to što ih sadrže proizvodi koje uglavnom konzumiraju deca i omladina.

- Aspartam u poslednje vreme pokazuje svoje nuspojave. Proizvodi poput "pepsija" i "koka-kole" puni su ovog zaslađivača. Veliki problem je kada ih svaki dan konzumirate, jer su oni izvor štetnosti i pogubnosti po naše zdravlje. SZO je konačno odlučila da o tome progovori - ističe Raičevićeva.

Šta izaziva upotreba aspartama
* glavobolju
* vrtoglavice
* povraćanje
* ubrzan rad srca
* razdražljivost
* gubitak pamćenja
* osip
* slepilo
* bol u zglobovima
* depresiju
* grčeve
* pobačaje
* neplodnost
* gubitak sluha
* maligna oboljenja

Sve više bolesti

Ona naglašava da su širenju opasnih bolesti doprineli upravo veštački zaslađivači.

- Planeta je bolesna, mi smo veoma bolestan narod, statistički podaci to pokazuju. Broj obolelih od raka je u porastu, kao i od multiple skleroze. I to nije samo naš problem, nego problem cele planete. Istraživanja su pokazala da su tome doprineli i veštački zaslađivači, među kojima je i aspartam - rekla je Raičevićeva i dodala:

- Svi smo ranije bili edukovani da dijabetičari moraju da nađu alternativu za običan šećer. Međutim, ispada da su zaslađivači mnogo više štetni nego sam šećer, koji je ništa drugo nego droga. Danas ne postoji dete koje nije konzumiralo "koka-kolu", "pepsi", "orbit" žvake... Svi misle da je ovsena kaša zdrava, a ona sadrži toliko šećera i zaslađivača, a pogotovo aspartama. Svi proizvodi bogati ovim zaslađivačem su dostupni našoj deci!

Dr Saša Plećević istakao je da je najbitnije u ishrani biti umeren.

- O svom zdravlju razmišljamo danas, da sutra ne bismo brinuli. Ne postoji lek koji može da zameni pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i dobar san. Govorim svima da izbegavaju gazirana pića, takođe i šećer. U jednom gaziranom piću od 250 mililitara ima čak šest kocki šećera! Umerenost je potrebna u svemu. Smatram da smo najveći problem samo mi, jer ne znamo kada, šta i koliko treba da jedemo - navodi dr Plećević.

 

Šta sve do sada znamo o aspartamu, koji se krije iza oznake E951

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je aspartam za upotrebu u raznim prehrambenim proizvodima početkom osamdesetih godina prošlog veka. Ovo jedinjenje je prisutno u više od 6.000 proizvoda širom sveta i to je najčešće korišćen veštački zaslađivač u gaziranim napicima. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe, koje ne mogu da ga svare kako treba. Slađi je od šećera 200 puta. Posebno je rizičan za one koji boluju od retke nasledne bolesti fenilketonurije, jer može da dovede do povišenih nivoa fenilalanina. Povezuje se sa nemigrenskim glavoboljama ako se koristi dug vremenski period. Neka naučna istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv za zdravlje ako se ne koristi umereno. U simptome preteranog unosa aspartama ubrajaju se omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzan rad srca, dobijanje na telesnoj masi, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha. Pojedini naučnici su ga povezivali i sa kancerom, ali mišljenja su ostala podeljena.

Pogrešno mišljenje

I nutricionista Jovana Srejić za Zaštitnik potrošača ističe da je posebno pogrešno mišljenje da su veštački zaslađivači bolji od šećera i dodaje da su oni i te kako opasni po zdravlje!

- Potpune su zablude da su ti zaslađivači zamena za šećer. Jasno je da nisu dobri ni za koga, a pogotovo ne za decu. Mogu da izazovu razna stanja - od alergijskih reakcija do mnogo ozbiljnijih bolesti. Prekomerno korišćenje aspartama može da dovede do gubitka pamćenja, glavobolje i lupanja srca, a svakodnevno korišćenje i do malignih oboljenja. Svi zaslađivači imaju dozvoljenu količinu po kilogramu telesne mase, ali proizvođači ne istaknu uvek jasno kolika je količina tih sastojaka. Oni ne navode u kojoj količini ih dodaju, tako da je teško proceniti koliko ih dete unese, a to je vrlo opasno - napominje Srejićeva i dodaje:

- Kada su u pitanju drugi sastojci, kao što su natrijum-ciklamat i acesulfam, treba naglasiti da su i oni kancerogeni. Acesulfam je čak zabranjen u pojedinim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, smatra se da veštački zaslađivači narušavaju zdravu mikrofloru u crevima. Pored toga, kada redovno jedete slatkiše ili napitke sa ovim aditivima, postoji i veliki rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i pokvarenih zuba kod dece.

 

Izveštaji 14. jula

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija deklarisala je aspartam kao potencijalno kancerogen, a očekuje se da će on uskoro biti zabranjen. Objavljivanje dva nova izveštaja o aspartamu očekuje se 14. jula. Naime, Međunarodna agencija organizacije za istraživanje raka procenila je potencijalni kancerogeni efekat supstance, rekao je njen portparol.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Šta rade ovi?! Rusi otkrili šta se upravo dešava u SAD! Vašington digao celu planetu na noge, razlog je neverovatan!
PANIKA

Šta rade ovi?! Rusi otkrili šta se upravo dešava u SAD! Vašington digao celu planetu na noge, razlog je neverovatan!

Predsednik Komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov nazvao je izjave iznete u Sjedinjenim Državama o razmeštanju američkih trupa u Ukrajinu maskom kako bi se skrenula pažnja stanovništva sa unutrašnjih ekonomskih problema u zemlju i da, pod maskom zamišljene ruske pretnje vladajućem režimu, ostane na vlasti.

06.05.2024

17:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija