• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

04.03.2020

09:46

IMALI STE UDES I SAD VAM JE TEŠKO DA SEDNETE ZA VOLAN? Ovi saveti pomažu vozačima da "stanu na točkove" posle saobraćajne nesreće

Zanimljivosti

IMALI STE UDES I SAD VAM JE TEŠKO DA SEDNETE ZA VOLAN? Ovi saveti pomažu vozačima da "stanu na točkove" posle saobraćajne nesreće

Podeli vest

Psiholog Edvard Hikling bavi se psihološkom procenom i tretmanom vozača koji su preživeli saobraćajne udese. On kaže da nesreća ostavlja psihološke posledice zbog kojih nastaje nesigurnost, čak i kada su vozači bez ogrebotine izašli iz nje

Jedna od glavnih odlika vožnje ljudi koji su imali nesreću jeste velika opreznost. Trauma je uzrok anksioznosti koja raste kako se vozač približava mestu nesreće ili vozi u uslovima pod kojima se udes dogodio.

- Reč je o normalnim reakcijama koje bi posle mesec dana trebalo da nestanu - kaže doktor kliničke psihologije Kenet Rajnhard.

Ovi saveti pomažu vozačima da vrate samopouzdanje posle nesreće.

TATA, MALO SAM "ČUKNUO" AUTO! Klinac ukrao od oca ključeve novog Mercedesa, i to tuđeg, "da provoza devojčicu"... (FOTO)

Zapišite kako se nesreća dogodila

Na početku oporavka sećanja su haotična, a veće su šanse da se samopouzdanje vrati ukoliko se postave hronološki.

- Prepričavanje nesreće pomaže vozačima da se suoče sa traumom i nose sa svojim emocijama - objašnjava Hikling i dodaje da klijenti ponavljaju vežbu sve dok se ne izbore sa uznemirenošću.

Ne čuvajte priču u sebi

Sasvim je normalno razgovarati o neprijatnosti sa članovima porodice, prijateljima ili drugim osobama koje žele da čuju vašu priču. Iskren razgovor smanjuje anksioznost i pomaže da se um očisti od crnih misli.

- Da bi ste bili konstruktivni, o događaju morate razgovarati a naglaskom na to kako ste preživeli - kaže Rajnhard.

Foto: pexels.com

Prva vožnja u društvu iskusnog vozača

Putovanje u društvu iskusnog vozača učiniće da se vozač oseća sigurnije. Svakog trenutka postoji opcija da neko drugi preuzme volan, ukoliko vozač još uvek oseća psihološke posledice udesa. Ova praksa može trajati sve dok se vozač ne stekne potpunu sigurnost za volanom, piše Geico.

Povratak početi kratkim vožnjama

Poput sportiste koji se oporavlja od povrede, vozač bi postepeno trebalo da stiče rutinu. Profesionalni tretman uključuje početne faze vožnje od manje stresnim ka stresnim situacijama, kako bi vozači postepeno vraćali samopouzdanje.

Foto: NNNRO/Boban Pribanović

Mesto udesa ne treba izbegavati

Promena putanje ili usporavanje brzine prilikom približavanja mestu nesreće neće pomoći vozaču koji prolazi proces oporavka.

- Ovaj postupak hrani anksioznosti - objašnjava Hikling.

VOZAČ JE PREKORAČIO BRZINU, POBEGAO, VRATIO SE DA UNIŠTI SAOBRAĆAJNU KAMERU... a onda je uradio nešto sasvim neočekivano!

Ukoliko vozač koji je preživeo saobraćajnu nesreću ne može samostalno da se vrati vožnji, postoji niz korisnih psiholoških tretmana.

Dodatni časovi vožnje

Unapređenje veština pomaže da se stekne veća sigurnost za volanom, a povratak u automobil prvi je korak u borbi protiv anksioznosti. Dodatni časovi vožnje pomažu vozačima da prepoznaju situacije koje su potencijalno opasne. Polaznici imaju mogućnost da se sretnu sa realnim rizicima i nauče kako da ih smanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija