• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

13.06.2020

14:31

AUTOMOBIL VAM JE POPLAVLJEN? NE PANIČITE, NIJE SMAK SVETA! Evo šta treba da uradite!

Zanimljivosti

AUTOMOBIL VAM JE POPLAVLJEN? NE PANIČITE, NIJE SMAK SVETA! Evo šta treba da uradite!

Podeli vest

Još od obilnih poplava 2014. pa sve naovamo, zbog sve češćih pljuskova, reka koje teku ulicama gradova, veliki broj naših sugrađana se susreće sa pitanjem: Šta da radim sa poplavljenim atomobilom?

Naravno, najbezbolniji odgovor daje kasko osiguranje, majstor, ali po nekada možete i sami da sebi pomognete. Naročito ako ste vlasnik nekog starijeg automobila koji nije krcat elektronikom.

Naravno, sve zavisi koliko je automobil oštećen, koliko je bio poplavljen. Zato prvi savet glasi: Obratite se majstoru!

Ako ipak sami rešite da sanirate štetu, osposobite automobil, prvo šta mora da uradite je da ga dobro očistite, od mulja, prljavštine vode. I spolja i iznutra. Pustite vodu da se ocedi, podignite haubu, otvorite vrata, prtljažnik...

Koliko će automobilu trebati vremena da se osuši zavisi od vremenskih uslova, ali iako stoji na suncu, sačekajte bar 48 časova dok ne rešite da sami otklonite štetu.

Foto: informer.rs

Onog trenutka kada ste očistili auto, otvorili haubu, izvadite i akumulator. Teško da ćete ponovo mođi da ga upotrebite, ali pokušajte da ga dopunite. Ukoliko je došlo do kratkog spoja i ukoliko je tako oštećen nema mu spasa pa ćete morati da nabavite novi.

Neophodno je da ispustite i sve tečnosti iz vozila. Vodu, odnosno antifriz iz hladnjaka, što i nije neki naročito zahtevan posao, ali je već teže ispustiti ulje iz motora, a naročito iz menjača, kao i kočionu tečnost. Ova tečnost ne bi smela da se baca bilo gde pa mislite i o tome.

OVAJ AUTO MOŽE DA KUPI SVAKO! Najjeftiniji je na svetu, može da se kupi i preko interneta i ne troši gorivo! SAN SVAKOG SRBINA! (VIDEO)

To podrazumeva i da ćete nasuti nove fluide i da ćete zameniti i sve filtere. Naravno, pored filtera za ulje i onaj za vazduh, klimu. Ispraznite rezervoar, probajte da produvate cevi (može i uz pomoć usisivača, nekog kompresora), očistite ležišta svećica, zamenite ih, nabavite i nove kablove za svećice...Kod sušenja može da pomogne i fen za kosu.

Kada sve ponovo dovedete u željeno stanje ostaje vam da stavite akumulator i proverite da li vam rade svetla, žmigavci, sirena, dajte samo kontakt, nemojte startovati motor.

Tako probajte da proverite i da li radi putni računar, radio uređaj (i njega je potrebno ako je to moguće skinuti i osušiti, ali da li će da proradi je već drugo pitanje).

Foto: Instagram

Jasno kod vozila sa tač-skrin ekranom, komplikovanijijim sistemima putnih računara, teško šta ćete moći sami da uradite, sem sušenja. Jer ako proradi - imali ste sreće ako ne - imate majstora.

Ako ste od onih koje je fortuna bar malo pogledala u ovom slučaju, i ako vam radi elektronika, tada probajte da "zaverglate" kratko, nekoliko puta motor. Ukoliko je sve u redu startujte motor, a preporuka je da ga lagano pokrenete, bolje nego da radi u "leru". Pritisnite nekoliko puta kočnice, onako do kraja. Nemojte par kilometara voziti brže od 20-30 kilometara na čas. Ukoliko nešto nije u redu, lakše i brže ćete se zaustaviti. Stanite na svaku promenu zvuka, pojavu dima, neprijatnog mirisa - i obratite se majstoru.

JAKO NEVREME HARA SRBIJOM, A ŠTA AKO VAS ZADESI DOK STE U KOLIMA? Evo šta treba da uradite!

Kod hibridnih i vozila na struju, jasno je, ako niste vrsni poznavalac nemojte nikako sami da radite bilo šta.

Uvek je bolje posetiti ovlašćenog majstora da ne bi dali na ćupriji ono što ćete uštedeti na mostu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija