• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

31.07.2020

11:04

KAZNA IH UPROPASTILA! VW platio neverovatnu odštetu kupcima zbog dizelgejta!

Zanimljivosti

KAZNA IH UPROPASTILA! VW platio neverovatnu odštetu kupcima zbog dizelgejta!

Podeli vest

Dizel skandal iz 2015. naneo je štetu nemačkom proizvođaču na više načina, a osim reputacije stradao je i bankovni račun kompanije

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) saopštila je ove nedelje da je Volksvagen u vidu odštete isplatio više od 9,5 milijardi dolara kupcima u SAD, koji su - pre izbijanja dizel afere - upravo zbog reklamne kampanje o "čistom dizelu" kupili automobil tog nemačkog proizvođača.

Kako se navodi, u ovu sumu je uključen i novac isplaćen vlasnicima vozila marke Porsche, koja je deo VW grupacije.

Kupcima Volkswagen ili Porsche vozila, koja su se reklamirala kao automobili sa "čistim dizel motorima", ponuđene su dve mogućnosti nadoknade štete.

Oni su mogli da vrate proizvođaču svoje vozilo uz određenu novčanu kompenzaciju ili su mogli da se opredele da im automobil bude modifikovan o trošku kompanije u skladu sa normama koje je propisala američka Agencija za zaštitu životne sredine.

PLJUŠTE ODŠTETE ZA AFERU "DIZELGEJT" Nemci od "Folksvagena" dobijaju i više od 6.000 evra, sve je počelo ugradnjom softvera KOJI JE LAŽIRAO PODATKE

Izveštaj koji je objavio FTC pokazuje da je više od 86 odsto vlasnika "čistih dizelaša" odlučilo da vrati svoje vozilo uz kompenzaciju.

Podsećamo, VW grupacija je 2015. godine priznala da je u više od 550.000 dizel vozila prodatih u SAD ugradila tajni uređaj kako bi lažirala rezultate na testu emisije izduvnih gasova.

Kako se navodi, mnoga od ovih vozila nikada ne bi zadovoljila propisane ekološke standarde da kompanija nije instalirala prevarantski uređaj, jer u vazduh emituju i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija