• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

26.08.2020

22:24

OTVOREN PROZOR ILI KLIMA - Šta mislite da troši više goriva? ODGOVOR ĆE VAS U NAJMANJU RUKU ZBUNITI!

Zanimljivosti

OTVOREN PROZOR ILI KLIMA - Šta mislite da troši više goriva? ODGOVOR ĆE VAS U NAJMANJU RUKU ZBUNITI!

Podeli vest

Moguće udisanje otrovnih isparenje otklanja svaku dilemu oko ovog pitanja

Kada kupujemo automobil "mora obavezno da ima klimu"! Kod nas je skoro nemoguće prodati nov (a tako je i sa polovnim) automobil bez klime. Kod Nemaca, pak, čak 5-7 odsto automobila godišnje se proda bez klime! Sad da li je u pitanju drugačije vremensko podneblje, ili nešto drugo je pitanje na koje samo Nemci mogu da odgovore.

Ipak, svedoci smo da mnogo vozača u gradu pretežno, vozi automobil sa spuštenim prozorskim staklima, iako imaju klimu.

- Nema svrhe na kratkim relacijama, kada uđem u auto koji je stajao na suncu, da palim klimu. Samo potrošim više goriva - objašnjava nam jedan beogradski vozač.

Foto: reuter

I zaista automobili sa klima uređajima kada su "upaljeni" troše nešto više goriva. Međutim, istraživanja su pokazala da i automobil sa spuštenim staklima, zato što gubi na aerodinamici, povećava otpor vazduha, pa samim tim troši i više goriva.

Dakle, savet je provetrite prvo dobro zagrejan automobil, pa onda uključite klimu. I u gradu, i na kraćim deonicama. Ako vam ovaj savet baš i ne deluje "obavezujuće", sledeći podatak bi morao da vas natera da uvek prednost dajete klima uređaju.

Alergije

Sve češće i sve žešće. I automobil sa klimom koja nema polenski filter (skoro svi noviji ga imaju) je prepreka za ulazak alergena (sada je u jeku ambrozija) u kabinu vozila. Naravno, potrebno je da održavate klima uređaj u skladu sa preporukama proizvođača.

Ako vam i polen nije dovoljna preporuka potežemo još jedan adut!  Zagađenje. Gde je najzagađeniji vazduh? U gradovima, na prometnim saobraćajnicama, zakrčenim ulicama. U gradskoj gužvi.

U Srbiji godišnje, od zagađenja vazduha izazvanih auspusima vozila  umre oko 6.000 ljudi. To su podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. A najviše udišu upravo oni koji voze iza auspuha. Sa otvorenim prozorima!

Naravno, ni klima tu ne pomaže stopostotno, ali je svakako bolja opcija.

Ipak,  prema obavljenim studijama tima istraživača  predvođenog "Globalnim centrom za istraživanje čistoće vazduha" iz jednog engleskog univerziteta, izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80 odsto je manja kada vozač uključi klima uređaj u odnosu na situaciju sa otvorenim prozorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija