• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Palada

19.03.2017

21:33

SINIŠA PAVIĆ ZA INFORMER OTKRIO KAKO JE SNIMIO KULTNE SERIJE: Glumce iz 'Srećnih ljudi'  zanimao je SAMO NOVAC!

Kultura

SINIŠA PAVIĆ ZA INFORMER OTKRIO KAKO JE SNIMIO KULTNE SERIJE: Glumce iz 'Srećnih ljudi' zanimao je SAMO NOVAC!

Podeli vest

Napuštali su seriju zato što je inflacija jela honorare. Poljuljana je profesionalna etika, svi su gledali samo da uzmu novac. Tada se 400 maraka pretvaralo u 150 za dan, priseća se Pavić

Desetak puta reprizirana serija "Srećni ljudi" snimana je u najteže vreme, kada je poljuljana profesionalna etika i kad su glumci zbog inflacije jurili samo za novcem, kaže za Informer scenarista Siniša Pavić. Ona i danas, posle 25 godina od prvog emitovanja, beleži na RTS rekordnu gledanost, a Pavić se u intervjuu za Informer prisetio rada na ovom projektu:

- Tada se sve poljuljalo u zemlji. Glumci su napuštali seriju zato što je inflacija jela honorare. Poljuljana je profesionalna etika, svi su gledali samo da uzmu novac. Tada se 400 maraka pretvaralo u 150 za dan. Unet je nemir, nestabilnost. "Srećni ljudi" su pravi produkcioni podvig, s obzirom na to u kakvim su uslovima rađeni.

informer.rs

Kako ste podneli odlazak dve glavne glumice: Tanje Bošković i Dubravke Mijatović?- Mislim da je Dubravkin odlazak bio više hir jedne mlade glumice nego što je to bila neka unutrašnja nestabilnost u ekipi.

Ona je izvanredna umetnica i ja sam nju uvek uzimao bez obzira na sve. Pojedini glumci su odrasla deca, a ja se generalno klonim ljudi sa kojima imam mnogo problema.

Dubravkin hir
Mislim da je Dubravkin odlazak bio više hir jedne mlade glumice nego što je to bila neka unutrašnja nestabilnost u ekipi
 

Da li su se posle uspeha serije pokajale?
- Ne, nismo nikada vodili razgovore o tome. Kada mi je Tanja saopštila da odlazi, rekao sam joj: "Nema problema, to je tvoja odluka, hvala na ovome što si do sada uradila." To je bio težak udarac za "Srećne ljude" jer su nas napustili glumci koji su bili noseći stub. Zamislite da u "Boljem životu" odu Dragan Bjelogrlić i Milan Nikolić, koji je igrao Gigu...

Ali serija je ipak preživela njihov odlazak.
- U tome je njena vrednost! Izgubila je svoje stubove, ali sam ja pumpao epizodne uloge. Ubacivao sam Malinu Vojvodić, Marija Marka del Tintoreta, Šćepana Šćekića, koji su odjednom učinili seriju bogatom društvenom pričom, ne samo porodičnom...

informer.rs

Kako danas gledate na "Srećne ljude"?
- Ta serija je fotografski snimak tog doba. Pokazuje pojavu Popare, koji je preteča bukačkog i siledžijskog političkog ponašanja, tajkune poput Ozrena Soldatovića, koji su se obogatili preko noći...

Pumpao epizodne uloge
Veliki udarac je bio kada su nas napustili glumci koji su bili noseći stubovi "Srećnih ljudi". Zato sam pumpao epizodne uloge. Ubacivao sam Malinu Vojvodić, Marija Marka del Tintoreta, Šćepana Šćekića
 

Jedan se od najrepriziranijih autora...
- Dešavalo se da sam intervenišem i molim da ne puštaju neku seriju, da je malo "odmore". Televizija ima neke svoje interese, ona je vlasnik serije i ona reprizira kad hoće.

Znate li koju smo vašu seriju najviše puta gledali?
- Najviše je repriziran "Vruć vetar". Snimljen je pre 36 godina i mislim da su ga emitovali 15 ili 16 puta. U vreme kada je išao premijerno, očekivali smo da Tito umre. Atmosfera u društvu je bila depresivna. Premijera je prošla dobro, ali serija je mnogo veću popularnost doživela kasnije. Pravi bum je napravila u Mađarskoj. Proglašena je za najbolju stranu seriju koja je ikada prikazana. Kasnije je prodata i u Čehoslovačkoj, Bugarskoj i Rumuniji.

informer.rs


Da je Ljubiša omanuo kao Šurda, propao bi "Vruć vetar"

Kako pamtite Ljubišu Samrdžića tokom snimanja serije "Vruć vetar"?
- Reditelj Aca Đorđević je predložio Ljubišu i on je bio pun pogodak. To je retka serija u kojoj se glavni glumac pojavljuje u čak 93 odsto kadrova. Reč je o pravoj, velikoj glumačkoj ulozi i najviše je od Ljubiše zavisio uspeh serije. Da je on omanuo, propala bi cela serija.

Pokušavao sam da dobijem Samardžića kada sam čuo da je lošeg zdravlja, ali ne uspevam da dođem do njega. Želeo bih da bude bolje, ali to je van naše moći
 

Zanimljivo je da je Čkalja bio stariji od Radmile Savićević, koja mu je glumila majku.
- Đorđević je napravio izbor koji meni nije pao na pamet. On je zanemario odnos godina među likovima. Pitao sam ga: "Aco, kako ćemo?" A Aca mi kaže: "Pa dobar glumac može da odigra sve. Ja biram dobre glumce i oni mogu da odigraju sve." Što se Čkalje tiče, on je glumac koji nema godine. Čkalja je mogao da igra čoveka od 35 do 65 godina.

Čujete li se sa Ljubišom?
- Pokušavao sam da ga dobijem kada sam čuo da je lošeg zdravlja, ali ne uspevam da dođem do njega. Verovatno Ljubiša i njegova supruga žele mir, ne primaju pozive. Ne znam kako je sada. Želeo bih da bude bolje, ali to je van naše moći. Mnogo mi je žao jer je on jedan primer ljudske vitalnosti. Iz njega je zračila energija, optimizam, imao je osmeh koji pobeđuje sve, nadam se da će pobediti i sada.

informer.rs

Pronašao sam Jezdića, Minu i Ćetkovića

Mnogi glumci koji su danas velike zvezde - Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Vojin Ćetković - prvu šansu su imali u vašim serijama...
- Za "Porodično blago" smo napravili kasting i tu smo pronašli neke glumce koji su uzeti direktno sa akademije. To su Vojin Ćetković, Mina Lazarević i ludi bokser Nenad Jezdić.

Kada je on došao i odigrao nekoliko rečenica pred nama, mi smo rekli: "Ovog i nijednog drugog." Mina je došla posle porođaja, još nije stigla ni da se skocka kako treba, ali je odigrala odlično. Za Vojina smo komentarisali: "Ovaj čovek izgleda odlično, a zna i da glumi." Tako smo mi pronašli tri mlada glumca koji su postali sjajni glumci i zvezde u seriji.

informer.rs

Bjela je bio mangup, pravio je nestašluke na snimanju

Pamtite li ih po nekim nestašlucima, ipak su bili mladi?
- Bjelogrlić je bio pravo otkrovenje, teško je danas naći mladog čoveka koji će tako glumiti. On je imao malo mangupskog u sebi. Bio je nepredvidiv. Kada ga je ponela ogromna popularnost, pravio je nestašluke.

Urednik mi je u jednom momentu rekao: "Daj pripreti mu malo." Ja onda kažem Bjeli: "Kažu da te pošaljem na neki odmor, pa da te nema neko vreme u seriji. Poslaćemo te u zatvor, kao udario si nekoga, pa ćeš ići u Padinsku skelu." Bez problema se složio jer je znao da će mu ta uloga leći, ali kad sam mu rekao da ću ga poslati u vojsku, malo se uplašio. Za njega je to bio milje u kom je mislio da neće briljirati.

Šta je konkretno radio?
- Glumci tada nisu bili obavezni da promovišu film, i onda on meni kaže: "Ma šta ja ima da idem da pričam sa novinarima." Onda se urednik naljuti na njega. Umeo je i da kasni na snimanje.
 

Ipak za vreme snimanja "Boljeg života" bili ste veoma složni
- Tu seriju je odlikovalo to što niko u ekipi nije bio problem. Nismo imali hirove, napuštanja, to je bila neponovljiva ekipa.

informer.rs


Veliki glumci ne umiru

Legendarnih glumaca sa kojim ste sarađivali danas nema... Da li vam je sada teško da okupite ekipu?
- Mi smo ranije zaista imali neiscrpan rezervoar glumaca. Nisam uopšte razmišljao da li ću naći glumca za određenu ulogu. Danas nisam siguran da li imamo izbor. Videćemo! Sigurno je da će se rađati novi talenti.

informer.rs

Kako se osećate kada gledate serije, a vaših prijatelja Radmile Savićević, Bate Živojinovića, Danila Lazovića, Milenka Zablaćanskog nema...
- Oni svi žive i dalje. Glumci ne umiru ako su napravili dobre uloge. Doživljavate ih kao da još žive. Nedostaju mi Zablaćanski, Lazović, Rada, Bata, Žika Milenković... Nedostaju mi mnogi-rekao je Siniša Pavić 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17