• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. GAJIĆ

02.11.2018

23:20

VUK JOVANOVIĆ GLAVNI GLUMAC "ZASPANKE ZA VOJNIKA": Na snimanju umalo da poginem na konju! Tako je stradao i moj pradeda u Cerskoj bici

Kultura

VUK JOVANOVIĆ GLAVNI GLUMAC "ZASPANKE ZA VOJNIKA": Na snimanju umalo da poginem na konju! Tako je stradao i moj pradeda u Cerskoj bici

Podeli vest

Vuk Jovanović doživeo je potres mozga kada ga je na setu konj udario u glavu * Njegov predak, major Nikola Jovanović na sličan način izgubio je život 1914. godine

Zvezda "Zaspanke za vojnike", glumac Vuk Jovanović otkriva da je na snimanju filma o Prvom svetskom ratu mogao da pogine na konju, baš kao što je i njegov pradeda izgubio život tokom Cerske bitke!

Ovo ostvarenje premijerno je sinoć prikazano u Centru "Sava" povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

Foto: informer.rs

Bolno

Imao sam blaži potres mozga. Nisam mogao da zaspim celu noć, povraćao sam. Bilo je bolno
Vuk Jovanović

Vojnik Živojina Mišića

Vukov predak bio je major u vojsci generala Živojina Mišića, te je zbog toga za mladog umetnika ovaj film imao još veći značaj:

- Moj pradeda Nikola Jovanović bio je major tokom Prvog svetskog rata. Poginuo je poslednjeg dana Cerske bitke 1914. godine. Jahao je belog konja kada je pogođen, a jedan sličan takav konj je i meni mogao da dođe glave na snimanju u Deliblatskoj peščari. Konj je počeo da pada i cimnuo je glavom, pa me je pukao posred čela. Doživeo sam blaži potres mozga. Pio sam neke tablete, nisam mogao da zaspim celu noć, povraćao sam. Bilo je jako bolno - priseća se Vuk.

Svi plaču uz film

Foto: informer.rs

Jovanović kaže da je film veoma emotivan, pa svi plaču dok ga gledaju:
- Gledao sam film u Banjaluci na pretpremijeri. Biću iskren, poslednjih pet minuta nisam mogao ni da gledam koliko je bilo emotivnio i snažno. Video sam da su mnoge moje kolege iz sale izlazile uplakane, a ja sam se potrudio da ostanem profesionalan i ne zaplačem. Film je neverovatan, rađen je po istinitoj priči koju je zabeležio profesor Stefan Jakovljević - kaže Vuk.

 

Mladi glumac dodaje da je zanimljiva podudarnost i to da u filmu tumači lik poručnika Aleksandra, koji gine na isti načina kao njegov pradeda:

- Ne znam da li je slučajnost ili sudbina da igram baš poručnika Aleksandra, koji je u sličnim okolnostima poginuo kao i moj pradeda. Tata je celog života držao njegovu sliku u dnevnoj sobi, a ja nisam znao ko je to zapravo. Kada sam dobio ulogu počeo sam ocu da pričam o njoj. Po izrazu njegovog lica video sam da je fasciniran što tumačim lik čoveka koji ima sličnu životnu priču kao njegov deda, čiju fotografiju drži u sobi i koga mnogo ceni.

Vojni zapisi u muzeju

Tek nakon što je saznao ove činjenice iz porodične istorije, Vuk je počeo da se raspituje o pradedi.

- Rođaci su mi rekli da treba da odem do Vojnog muzeja i da nađem u arhivi pradedine vojne zapise, pošto je on morao na kraju dana da piše dnevnike, koji su kasnije slati u Generalštab. U muzeju postoje svi podaci o njemu. Sahranjen je među poginulim vojnicima na Ceru, u masovnoj grobnici - otkriva nam Jovanović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija