• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Tomković

04.11.2018

23:00

GLUMAC BRILJIRAO U FILMU KOJI JE OBELEŽIO PROSLAVU STO GODINA OD POBEDE U VELIKOM RATU: Vratite vojni rok! Momci danas umesto puške nose "ajfon"!

Kultura

GLUMAC BRILJIRAO U FILMU KOJI JE OBELEŽIO PROSLAVU STO GODINA OD POBEDE U VELIKOM RATU: Vratite vojni rok! Momci danas umesto puške nose "ajfon"!

Podeli vest

Ljuba Bandović, koji u "Zaspanci za vojnike" glumi komandanta, kaže da je muškarcima neophodna disciplina kako bi preživeli i da ne bi izrasli u korov

Poznati glumac Ljuba Bandović, koji u filmu "Zaspanka za vojnike" glumi komandanta, kaže da bi bez razmišljanja vratio obavezno služenje vojnog roka u Srbiju.

Foto: Informer DN

Prošlo je samo sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu, a Bandović smatra da se od tada sve promenilo: došlo je do pada morala, momci nisu kao što su nekad bili... Danas u rukama drže skupe mobilne telefone, a ne znaju da sastave pušku pomoću koje bi sutra mogli da se izbore za svoj život.

Bio kao komandant na snimanju

Klinci koji glume u seriji nisu služili vojsku, pa sam se trudio da im prenesem delić te atmosfere svojim ponašanjem i stavom
Ljuba Bandović

Gaga Antonijević je izjavio da ste se na snimanju filma prema celoj ekipi postavljali kao komadant, posebno prema mladim glumcima. Jeste li vi imali takav utisak?

- S obzirom na to da klinci koji glume u seriji nisu služili vojsku trebalo je neko da im pokaže šta vojska zapravo predstavlja. Ja sam se trudio da im prenesem delić te atmosfere svojim ponašanjem, stavom... Pokušao sam da ih naučim svemu onome što bi naučili da su prošli kroz vojnu obuku.

Da li biste vi vratili obavezno služenje vojnog roka?

- Tri puta da!

Možete li da nam objasnite zašto?

- Pa pogledajte oko sebe mlade momke, muškarce! Ja se sećam onog vremena kada sam služio vojni rok i gledam sada ovo vreme kada se ne služi. Mladom organizmu je potrebno ustrojstvo. Ako ne postoji ustrojstvo, mlad organizam može da postane korov jer se razgrana i ne donosi plodove kako treba. I ne znam sada to botanički da vam objasnim, ali u svakom slučaju mora da postoji ustrojstvo, kanalisana energija, kanalisan rad, vaspitanje, obrazovanje. Ne može svima sve da bude dostupno, kao što sada na internetu jeste. Nisu svi sposobni za sve.

Marko: Plakao sam posle pretpremijere u Banjaluci

Jedan od glavnih glumaca filma Marko Vasiljević priznaje da je zaplakao nakon pretpremijernog prikazivanja ovog ostvarenja u Banjaluci.
- Plakao sam kada sam prvi put odgledao "Zaspanku" u Banjaluci. Velika mi je čast što sam glumio u ovakvom filmu koji je važan za našu zemlju. Znao sam mnogo toga o istoriji Srba u ratu, ali tek kada sam počeo da se spremam za ulogu narednika Stevana Jakovljevića shvatio sam koliko su se naši preci žrtvovali - rekao je Marko za Informer.

Mislite li da bi svaki mladić danas trebalo da odgleda "Zaspanku"?

- S obzirom na činjenicu da se za samo sto godina sve okrenulo, da je došlo do pada morala, svaki momak bi trebalo da pogleda film nekoliko puta. Svaki mladić bi trebalo da zna da rasklopi pušku, očisti je, sklopi. Da zna gde stoji, da zna broj svoje puške, da ima čiste čarape u rancu. Sve to mlad momak treba da zna da bi preživeo. Ali ne, danas mladi momci imaju "ajfon", pa valjda preživljavaju nekako. Mi ne možemo cevi da merimo sa ovim velikima, ali očigledno "ajfon" možemo. Samo dok je merenja biće i nas Srba.

Merenje cevi i "ajfona"

Mi ne možemo cevi da merimo sa ovim velikima, ali očigledno "ajfon" možemo. Samo dok je merenja biće i nas Srba
Ljuba Bandović

Kažu da ne postoji osoba koja nije bila na ivici suza dok je gledala film. Kakvu biste vi voleli emociju da izazove "Zaspanka" kod ljudi?

- Drago mi je ako su reakcije pozitivne, jer je to najsvetliji deo naše istorije. Biću srećan ako film izaziva emociju kojom smo se mi bavili kada smo ga snimali - strahopoštovanje prema tim velikim ljudima koji su nam ostavili ono što mi danas rasparčavamo kao da su nam dedovi to ostavili da bismo rasparčavali.

"Zaspanka" oduševila i na bioskopskoj premijeri

Film "Zaspanka za vojnike" oduševio je i u petak uveče publiku u beogradskom Centru "Sava" na bioskopskoj premijeri. Ovo ostvarenje već je prikazano dan ranije na istom mestu na spektakularnoj Svečanoj akademiji povodom 100 godina od pobede u Velikom ratu.
- Velika mi je čast što je upravo moj film bio centralni program ove svečanosti. Bilo je zaista prelepo. Ovo je emotivan patriotski film i ko god ga je gledao nije mogao da ne zaplače - rekao je reditelj filma Predrag Gaga Antonijević.
Na premijeri su viđeni i Radoš i Nedeljko Bajić, Nataša Drakulić, Milica Mihajlović, Marko Gvero, Nataša Ninković, Vuk Kostić, Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, Suzana Mančić, Aleksandra Kovač, Rastko Janković, Boba Živojinović, Aleksandra i Filip Živojinović, Branko Ružić sa suprugom Anom, Dobrivoje Tanasijević Dan Tana i mnogi drugi.
A. S.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija