• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nedeljnik

05.11.2018

12:18

REDITELJ "KORENA" POKOPAO HEJTERE: Evo zašto smo odlučili da TOŠIĆ BUDE LIBERAL, A NE NAPREDNJAK!

Kultura

REDITELJ "KORENA" POKOPAO HEJTERE: Evo zašto smo odlučili da TOŠIĆ BUDE LIBERAL, A NE NAPREDNJAK!

Podeli vest

Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Ali u Srbiji u kojoj živimo danas, sve se linije bukvalno svakog narativa moraju preseći u toj jednoj tački, i moraju biti jasno definisane, jesi li za ili protiv, kaže reditelj serije "Koreni" Ivan Živković u svom tekstu za Nedeljnik

Da podsetimo, žuti hejteri na društvenim mrežama optužili su autore serije "Koreni", koja se od nedelje emituje na RTS, da su namerno izmenili tekst istoimenog romana Dobrice Ćosića kako bi se dodvorili Aleksandru Vučiću i da su umesto "naprednjaka Tošića" podmetnuli "liberala Tošića"?!?

Prenosimo vam tekst Ivana Živkovića iz Nedeljnika u celosti.

U stvari počelo je pre vremena. Ulazim u kuću, pet do osam, palim televizor i na sopstveni užas shvatam da je epizoda već počela. Kako bre počela? Pa već nedeljama serija je najavljivana za osam uveče. Čačkam onaj daljinski, gledam šta se desilo. Odbojkašice. Pa okej, prvakinje sveta, nije mala stvar, neka. Gledam kako izgleda slika na televizoru, to je uvek mogući problem, signal ide od digitalnog ka analognom i nazad, pa do kablovskog operatera, pa je pitanje kako će na kraju izgledati u odnosu na ono kako smo planirali. Izgleda dobro, smirujem se. Sad treba samo izdržati do kraja, i sačekati komentare. Nemam mira. Znam da smo napravili nešto dobro, ali treba dočekati kraj i reakcije javnosti. Brinem, jer ovdašnja javnost ume brzo i lako da iskritikuje i sahrani sve što nije savršeno ili baš po njenom ukusu. A "Koreni" su kandidat po više osnova. Epoha je u pitanju, što je uvek teško raditi, naročito u okolnostima minimalnih budžeta kakve ovde najčešće imamo. Pojaviće se lovci na greške, koji ne gledaju u glumce već kroz njih jure antene, klima-uređaje itd. Ne shvataju koliko je krvavo težak posao koji mi radimo. Primera radi, skoro svaki minut serije "Vavilon Berlin" košta koliko i jedna cela epizoda "Korena". Da, dobro ste pročitali, svaki minut. Pa kako se sa time takmičiti, porediti? 

Reklame, ogroman kontrast, svi igraju i pevaju, to je trenutni trend advertajzinga u nas, ajde i to, mora tako. Dolazi na red ključna scena iz prve epizode, a i iz celog romana, večera na kojoj mlađi sin Vukašin saopštava ocu i bratu da se ženi, da je sam izabrao ženu nakon povratka sa školovanja iz Pariza i da je ona ćerka ljutog protivnika njegovog oca, izvesnog Tošića. Otac ga se odriče, kaže mu da je ovaj mrtav za njega, i iz tog događaja dalje kreće tok radnje romana. Znali smo da je scena važna, dosta smo se njome bavili i, mislim, napravili dobru stvar. 

Foto: Informer DN

Kraj epizode, špica. Kreće talas pohvala, Tviter gori, kreće od uglednih kolega (Kojo, Biković) pa nadalje. Odnos pohvala i kritika 95:5. Telefon i dalje ne miruje, udara po svim frontovima Viber, Whatsapp, poruke, Fejs, Tviter. Kolege šalju pohvale, čestitaju, kažu dobro je, odlično. Sa zebnjom se setim da pogledam Tviter, i... Čudo. Lavina pozitivnih komentara. Kreću citati iz dijaloga, hvale svi Lauša. Ikonice - aplauzi. Malo me to zatiče, nisam očekivao. Ali je dobar osećaj. 

I onda nakon 24 sata, kreće novi talas, ovaj put inspirisan jednim tvitom koji je pronašao da je u dijalogu u romanu Tošić naprednjak, a da smo ga mi prekrstili u liberala. Pitanje, iako banalno, nije neočekivano. Kada smo kroz rad na scenariju shvatili da postoje različita izdanja (samo je u poslednjih nekoliko postao, i to samo na tom mestu: naprednjak), nakon razmišljanja, donosimo odluku da ostane liberal. Ajmo kratko samo analiza. Kvantitativna: naprednjak se u romanu pojavljuje samo 1 (i slovima: jedan) put. Na svim ostalim mestima i u dijalogu i u opisima svi Aćimovi protivnici su liberali. Ukupno 7 : 1, čini mi se. Kvalitativna: sukob liberalnog i radikalnog je mnogo puta jasniji i jednostavniji za razumevanje široke publike, da ne govorim o publici izvan našeg jezika i poznavanja istorije. I da se podsetimo još jednom osnovne stvari: maltene sve u romanu „Koreni" je - fikcija. Prerovo ne postoji, Aćim Katić i svi ostali likovi (osim kralja Milana...) izmišljeni su. 

OPASNI LAŽOVI I PREVARANTI! OPOZICIJA FALSIFIKOVALA "KORENE" DOBRICE ĆOSIĆA DA NAPADNE VUČIĆA!

Ali to nije dovoljno jasno, ili nije dovoljno atraktivno kao istina. Komesari današnjice na Tviteru napadaju strašnim uvredama. Udvorištvo, beščašće, falsifikat svetinje. Zbunjen sam tolikim izlivom besa, pa mi smo samo pokušali da napravimo TV seriju, pa zar to zavređuje tolike uvrede? 

Branim se ćutanjem, nemam želju da odgovaram, čak i druge kolege napadnute zaustavljam, bolje je ne odgovarati, čini mi se. Razmišljam o suđenju Žanki Stokić, ajde, možda je preterano poređenje sa tolikim talentom, pre sa nekom od prostitutki sa kojima joj je suđeno za kolaboraciju, ili sa nekim od 77 glumaca koji su nakon rata osuđeni, ili po kratkom postupku likvidirani. Nadam se da će Tviter sam shvatiti, otkriti, objasniti. I tako nekako i bude. Prvo je neko okrenuo sva izdanja i poređao hronologiju, lepo, bez strasti objašnjeno (talas.rs). Pa su onda krenule da izlaze i fotografije drugih izdanja, korice Laguninog izdanja (liberal), Wikipedia (liberal) itd. 

Neki ljudi povlače svoje tvitove, kažu, ipak, postoji i druga strana. Pa reaguju portali. Noizz lepo obrađuje celu temu, i detaljno objašnjava problematiku. Nakon burnih 12 sati, konačno i renomirana informativna kuća objavljuje vest. Dobro je, mislim. Ne lezi vraže: oni su citirajući Noizz preneli samo prvu polovinu teksta, u najboljem maniru svih onih koje često kritikuju, i time nekako zaključili da smo mi nešto „promenili", te da je to sad to. Opet šok, pa kako sad to? Onda polako shvatam da je ta medijska kuća u stvari deo sistema koji je žestoki konkurent RTS-u, koji im svake godine pokupi poneki uspešan projekat za više novca. 

Foto: Informer DN

Odluka da Tošića ostavimo kao liberala ima veze sa današnjim političkim trenutkom otprilike koliko i taktika odbojkašica na Svetskom prvenstvu sa trenutnim državnim vrhom. Ali u Srbiji u kojoj živimo danas, sve se linije bukvalno svakog narativa moraju preseći u toj jednoj tački, i moraju biti jasno definisane, jesi li za ili protiv. Ta je digitalnost (nula ili jedan) nekako Srbima u krvi, podele su naše stalne, uvek strasne, i bolne, i "Koreni" o tome govore, ali i cela naša moderna istorija. Sa nama ili protiv nas. Pa i planetarno gledano, radikalizacija i polarizacija su u punom zamahu od Trampa pa nadalje. I kako onda da se bilo ko upusti u traganje za bilo kakvom istinom (umetničkom ili kakvom drugom) ako zna da ga na kraju puta čeka topli zec, razapinjanje na krst ideologije, drugačijeg mišljenja, ili izbora plave ili crvene boje. Kod nas u seriji su liberali plavi a radikali crveni. 

(HOT FOTO) BEZ CENZURE! SLOBODA MIĆALOVIĆ KAO OD MAJKE ROĐENA! Eksplicitne scene podigle naciju na noge! BUJNE GRUDI U PRVOM PLANU!

Da na kraju zahvalim svima za komplimente i pohvale. Zahvalni smo vam svi od srca, i radujemo se što gledate i uživate. Mi smo toj seriji zaista dali sve što smo znali i umeli. A za ove druge: evo koristim priliku da zamolim za milost i strpljenje. Oprostite nam naše greške, oprostite nam antene, obrve, klima-uređaje i ostale „kardinalne" greške. Oprostite nam i liberala Tošića (iako ga ne smatramo za grešku). I gledajte seriju, jer je ona to zaslužila. Gledajte je makar i krišom, makar ništa ne napisali na Tviteru i Fejsu, gledajte je jer je dobra. Odlična, možda. I jer vam jedno kapitalno delo naše literature donosi na nov i zanimljiv način. Nadajmo se ne i poslednje. 

Nadajmo se da će biti još mnogo boljih, i sa manje grešaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sloba

pre 5 godina

Postovani Zivkovicu, odmah na pocetku da pohvalim seriju. Odlicni glumci, odlicni kostimi, odlicna scenografija, a za sve to je zasluzan REZISER! Sve te drustvene mreze, portali i ostala svetska posast su dno dna i nesto najodvratnije I najbednije u istoriji medija. Na njima se svako izivljava;glup, neobrazovan, ostrascen I da ne nabrajam. Dragi reziseru, NE CITAJ te komentare, jer isti polako unistavaju zdravlje. Uzdaj se u sebe I svoj osecaj da si uradio nesto sto vredi I sto ce VECINA postovati I gledati.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija