• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. SPASOJEVIĆ

25.12.2018

23:59

SERIJA "KORENI" TRI PUTA JEFTINIJA OD NEMANJIĆA: Postigli uspeh, a koštali daleko manje od PROPALOG PROJEKTA!

Kultura

SERIJA "KORENI" TRI PUTA JEFTINIJA OD NEMANJIĆA: Postigli uspeh, a koštali daleko manje od PROPALOG PROJEKTA!

Podeli vest

Za ostvarenje snimljeno po kultnom delu Dobrice Ćosića izdvojeno je 1.000.000 evra, dok je za "Nemanjiće - rađanje kraljevine" budžet bio 2.870.000 evra

Hit serija "Koreni" Ivana Živkovića koštala je skoro tri puta manje od "Nemanjića - rađanje kraljevine", a postigla je neuporedivo veći uspeh! Dok je za ostvarenje snimljeno po čuvenom delu Dobrice Ćosića izdvojeno milion evra, dotle je na priču o srpskoj srednjovekovnoj državi bačeno ukupno 2.870.000 evra.

Dobitna kombinacija

Tako je u jednu epizodu "Korena", koju je u proseku pratilo oko dva miliona ljudi, uloženo 100.000 evra. S druge strane, za sat snimljenog materijala "Nemanjića" plaćeno je skoro 220.770 evra (ovo je cena po jednoj epizodi, a bilo ih je 13), ali je ta serija naišla na brojne kritike i doživela fijasko.

Reditelj Janko Baljak, poznat po kultnom dokumentarcu "Vidimo se u čitulji", ističe da ove dva projekta RTS ne mogu ni da se porede.

Čista sprdnja
"Nemanjići" su primer kako se pare razbacuju. U taj projekat se ušlo megalomanski, a domet je bio čista sprdnja
Janko Baljak

 

- "Koreni" su neuporedivi sa "Nemanjićima", koji su primer kako se pare razbacuju. U taj projekat se ušlo megalomanski, a domet je bio čista sprdnja. Ne samo da ova serija nije prošla kod publike, već ni kod stručne javnosti. Mnogo ima grešaka i naivnih situacija. S druge strane, reditelj Ivan Živković je čovek od zanata, što se vidi u svakom kadru "Korena". Glumačka podela je fantastična. Sve je to dobitna kombinacija za uspeh - objašnjava Baljak.

On dodaje da su "Koreni" svetli primer Javnom servisu u kom smeru bi trebalo da ide u budućnosti:
- Pošto novca nema dovoljno, trebalo bi snimati skromnije i kvalitetnije projekte, kao što je, na primer, serija"Jutro će promeniti sve". Za jednu sezonu "Nemanjića" moglo je da se snimi nekoliko drugih i boljih projekata.

Foto: Informer

 

Njegov kolega Miroslav Momčilović ističe da su ove dve serije primer da je budžet važna stvar, ali ne i presudna.

- "Koreni" su u startu u prednosti, jer su rađeni po literaturi koja je klasik. Adaptacija Ćosićevog dela je vrhunski urađena, režija je odlična, kao i gluma... Verujem da je sve urađeno temeljnije nego kod "Nemanjića", kao i da je tamo najveći problem scenario. Kod nas se često smatra da će se propusti u tekstu rešiti na snimanju, a to uglavnom nije slučaj - smatra reditelj ostvarenja "Smrt čoveka na Balkanu".

Manje publike na proleće

S druge strane, Marko Marinković, reditelj serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", kaže da je logično da njihov budžet bude veći jer su snimali ozbiljnu istorijsku epohu.
- Čestitam ekipi "Korena" na odličnoj seriji, koju sam sa zadovoljstvom gledao. Ne želim da umanjim njihov uspeh, ali teže je snimati srednjovekovnu epohu. Trebalo je rekonstruisati taj period, kostime, sve je šiveno i građeno od nule - objašnjava Marinković i podseća da je uprkos negativnoj kampanji serija imala dobru gledanost:
- Prve tri epizode pratilo je i do 2.200.000 ljudi, ali smo onda ušli u proleće, kada je manje publike uz televiziju.
 

Zelenović: Vidi se da su "Nemanjići" skuplji

Radoslav Zelenović, bivši urednik Filmske redakcije RTS i nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke, tvrdi da se vidi da su "Nemanjići" koštali više od "Korena", ali da to nije presudno za uspeh serije.
- Kad je reč o scenografiji i kostimima, veoma se dobro vidi da su "Nemanjići" skuplji. Reč je o velikoj istorijskoj epohi, sa elementima spektakla. U "Korenima" se uglavnom snima jedan objekat, odnosno kuća u kojoj žive Đorđe i Aćim Katić - smatra Zelenović. 

SERIJA PO ROMANU DOBRICE ĆOSIĆA OBELEŽILA TV SEZONU! "Korene" gledalo dva miliona ljudi! Reditelj: Snimaćemo i "Vreme smrti"

 

RADOJE ČUPIĆ O ULOZI UČITELJA ANDRE U SERIJI "KORENI": Najteže mi je pala scena svađe sa Žarkom Lauševićem




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazar

pre 5 godina

Postovani,lepo je cuti da serijal "Koreni" kostao tri puta manje.Sve pohvale za veci deo glumacke ekipe,reziju,scenario itd...Nazalost ne mogu zaobici jedan bitan detalj koji meni kao gledaocu totalno pokvario dozivljaj,a to su odredjeni zvucni efekti u ovoj seriji...Samari,udarci u glavu,telo,bacanje dzaka,bacanje predmeta itd...to su semplovi koje mozete cuti u niskobudzetnim karate i akcionim filmovima iz 70-ih i 80-ih.Pa zar je toliko bio "skresan" budzet da RTS nije mogao da izdvoji 100-tak evra za kupovinu CD-a sa novijim i uverljivijim zvucnim semplovima i efekatima.Osoba koja je radila montazu zvucnih efekata je po mom misljenju diletant koji ne zasluzuje da radi na projektima ovog tipa,jer profesionalac to nebi dozvolio ni pod tackom "razno",iskreno sam razocaran.Radije cu iskljuciti ton i gledati serijal ponovo bez zvuka nego slusati samare koji zvuce kao udarac u dobos,udarac u telo koji zvuci kao udarac u drveno bure itd...Definitivno treba postaviti pitanje koga mi to sve placamo kroz obaveznu TV preplatu.

Atlija Milorad

pre 5 godina

Nemanjici ? Na scenariju su trebali raditi ljudi iz drugih profila ibrazovanja Antropolozi sociolozi psiholozi i povjesnicari pigotovo pivjesnicari ali ne oni za koje znamo preko medija. Novac ? Moza i do 10-15 miliona gdje ce se angazovati gejm dizajneri i oko 50 % scene obradjeno virtualno radi efekta. Mora biti na povjesnim faktima. Zar ne ? Pozdrav 0793067747

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija