• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

30.08.2019

23:30

JEDAN I NEPONOVLJIVI "POSLEDNJI SAMURAJ" SA ALEN DELONOM! Neka počne vikend filmski maraton

Kultura

JEDAN I NEPONOVLJIVI "POSLEDNJI SAMURAJ" SA ALEN DELONOM! Neka počne vikend filmski maraton

Podeli vest

Ako Vam se ne sviđa izbor koji nude televizijski kanali, ili Vam ne odgovaraju njihovi termini, ili jednostavno želite da budete gospodari onoga što ćete gledati ali ne znate šta, evo predloga za kvalitetno proveden vikend

Večita dilema svakog poštenog filmofila, „šta gledati", pojačana nezadovoljavajućom ponudom televizijskih kanala čiji se broj zadnjih decenija eksponencijalno povećavao ali često bez unapređenja kvaliteta, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj režiji i po vlastitom izboru.

Foto: Printscreen You Tube

 

Evo neobičnih predloga koji bi mogli zadovoljiti različite filmske ukuse: 



Dužina trajanja: 1 sat 41 minut
Žanr: Krimić, drama, misterija, neo-noar
Zemlja porekla: Francuska
Godina proizvodnje: 1967.
Ocena na IMDb: 8,1 (presek 39.828 glasova)
Reditelj: Žan-Pjer Melvil
Scenario: Žan-Pjer Melvil, Žorž Pelegrin
Glavne uloge: Alen Delon, Natali Delon, Fransoa Perije


Kratki sinopsis: Džef Kostelo je profesionalni atentator koji svako ubistvo pažljivo planira i nikada ne biva uhvaćen. Ali jedne noći, nakon uspešnog obavljenog posla, biva viđen od strane svedoka i alibi počinje da mu se raspada...


O filmu: Značaj ovog filma za istoriju svetske kinematografije ogroman je, njegova estetika, Melvilov stil i režija, ostvarili su strašan uticaj na druge reditelje, pa se reference na njega mogu pronaći u bezbroj drugih filmova i dela iz domena ostalih umetničkih formi (primera radi, Madona je 2012. snimila pesnmu "Beautiful Killer" koja predstavlja omaž Delonu i aludira upravo na "Samuraja"). Redovno se uvrštava na liste stotinu najboljih filmova dvadesetog veka.

 

"The Killing of a Chinese Bookie", kod nas preveden kao "Ubistvo kineskog kladioničara"
Dužina trajanja: 2 sata 15 minuta
Žanr: Krimić, drama, triler
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 1976.
Ocena na IMDb: 7,4 (presek 9.644 glasa)
Reditelj: Džon Kasavetes
Scenario: Džon Kasavetes
Glavne uloge: Ben Gazara, Timoti Keri, Simor Kasel


Kratki sinopsis: Ponosni vlasnik striptiz-kluba primoran je da samom sebi odgovori na pitanje kakav je u stvari kao čovek, nakon što ga kockarska zavisnost otera u dug prema mafiji, koja mu nudi samo jednu jednu mogućnost i samo jedan izlaz.


O filmu:Reditelj Džon Kasavetes je istinski velikan. A ovo mu je možda i najbolji film, mada je bio omražen kada se pojavio, i mada je propao na blagajnama i bio povučen posle svega šest dana, u međuvremenu je publika istančanog ukusa shvatila o kakvom se dragulju radi pa danas "The Killing of a Chinese Bookie" ima status kultnog ostvarenja.

 

"Vals Im Bashir" (engleski naziv: "Waltz with Bashir"), kod nas preveden kao "Valcer sa Baširom"
Dužina trajanja: 1 sat 30 minuta
Žanr: Animirani, ratni, biografski
Zemlja porekla: Izrael
Godina proizvodnje: 2008.
Ocena na IMDb: 8,0 (presek 52.587 glasova)
Reditelj: Ari Folman
Scenario: Ari Folman
Glavne uloge: Ari Folman, Ron Ben-Jišaj, Roni Dajag


Kratki sinopsis: Izraelski reditelj Ari Folman intervjuiše svoje bivše saborce, pripadnike izraelske vojske iz perioda njene intervencije u Libanskom građanskom ratu 1982. godine, u pokušaju da rekonstruiše vlastita potisnuta sećanja.

RENE ZELVEGER: Loše sam se ponašala prema sebi, pa sam morala da odem iz Holivuda!


O filmu: Strašan film, ujedno i vrlo poučan, onaj koji čoveka tera na preispitivanje samoga sebe.

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija