• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2019

14:23

(VIDEO/FOTO) KONTROVERZE U VENECIJI! Reditelji optuženi za silovanje, holivudske ikone i manjak žena do sada obeležili ČUVENI FILMSKI FESTIVAL!

Kultura

(VIDEO/FOTO) KONTROVERZE U VENECIJI! Reditelji optuženi za silovanje, holivudske ikone i manjak žena do sada obeležili ČUVENI FILMSKI FESTIVAL!

Podeli vest

Bred Pit, Skarlet Johanson, Meri Strip i Robert de Niro samo su neke od holivudskih zvezda koje su se prošetale crvenim tepihom na 76. filmskom festivalu u Veneciji, koji će trajati do 7. septembra

Ovogodišnju Mostru obeležili su učešće kontroverznih reditelja i nastavak rodne nejednakosti, iako kombinacija najboljih holivudskih ostvarenja i manje poznatih umetničkih filmova obećavaju visok kvalitet i veliku pažnju.

Foto: Tanjug/AP

Monika Beluči pozira fotoreporterima na Lidu


U trci za "Zlatnog lava" je 21 film, ali i učesnici i mediji ističu da su samo dva režirale žene. 

Iako su žene na čelu žirija dva ključna programa festivala, argentinska rediteljka Lukrecija Martel u glavnoj konkurenciji i italijanska rediteljka Suzana Nikiareli u programu "Horizonti", već na prvoj konferenciji za novinare Martel je istakla da je broj muškaraca i žena među nominovanim rediteljima trebalo da bude izjednačen

Još jednu kontroverzu izazvao je ulazak u konkurenciju novog filma Romana Polanskog "Oficir i špijun", zasnovanog na aferi "Drajfus" koja je u 19. veku potresla Francusku, s obzirom na to da je reditelj optužen za seksualne prestupe.

Foto: Tanjug/AP

Zvezde filma Romana Polanskog


Rojters navodi da je režiser pokušao da uporedi sopstvenu situaciju sa onom u kojoj se našao Jevrejin Alfred Drajfus, artiljerijski oficir u francuskoj vojsci, koji je osuđen za izdaju i prebačen na Ðavolje ostrvo, gde su francuski zatvorenici izdržavali kazne.

Afera je podelila tadašnju Francusku, jer su mnogi smatrali da je optužba protiv bila motivisna antisemitizmom, a Drajfus je na kraju oslobođen. 

Polanski, koji je pobegao iz SAD nakon što se 1977. godine izjasnio da je kriv za silovanje 13-godišnje devojčice, rekao je da su mu poznati mnogi detalji o radu tužilaštva koje je i pokazao u filmu i da ga je to jasno inspirisaloFrancusko-poljski režiser se nije pojavio u Veneciji. 

Foto: Tanjug/AP

Žilijet Binoš i Katrin Denev


Ništa manje kontroverzno nije prikazivanje filma "Američka koža" Nejta Parkera, glumca i režisera koji je takođe optužen za silovanje. Parker je dobio nagradu velikog žirija na Sandens festivalu 2016. za film o ropstvu "Rođenje nacije", pre nego što su isplivale optužbe za silovanje, a film izgubio milione nakon što ga je Foks kupio za 17,5 miliona dolara. 



Parker i njegov cimer sa koledža Žan Selestin su optuženi da su silovali ženu na univerzitetu kasnih 1990-ih. Parker je oslobođen, a Selestin je osuđen, ali je ta odluka kasnije promenjena. Žena se kasnije ubila. 

Tokom Venecijanskog filmskog festivala slavnom španskom reditelju Pedru Almodovaru uručen je "Zlatni lav" za životno delo. Crvenim tepihom na Lidu, pored Almodovara, prošle su i druge megazvezde svetske kinematografije - Bred Pit koji će u Veneciji predstaviti naučno-fantastični film "Ad Astra", zajedno sa nagrađivanim rediteljem Džejmsom Grejom. 

Foto: Tanjug/AP

Bred Pit


Na 76. Mostri je i Robert de Niro, ikona holivudskog filma, koji je stigao sa "Džokerom", reditelja Toda Filipsa, pričom koja istražuje korene čuvenog protivnika Betmena, a u njegovom društvu je i Žoakim Feniks, koji takođe igra u ovom filmu.

Tu su i zvezde Meril Strip, Geri Oldman i Antonio Banderas, zajedno sa rediteljem Stivenom Soderbergom, u čijem trileru The Laundromat o aferi panamskih dokumenata igraju glavne uloge.

Foto: Tanjug/AP

Skarlet Johanson na crvenom tepihu


Veliku pažnju italijanskih medija još pre dolaska na Lido dobili su Džoni Dep i Robert Patinson, koji igraju glavne uloge u filmu "Čekajući varvare", snimljenom po romanu južnoafričkog pisca JM Koecea o useljavanju i rasizmu, kao i Skarlet Johanson, koja igra glavnu junakinju u poluautobiografskoj drami "Priča o braku" Noe Bombaša.

REDITELJU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO! Almodovar: U Veneciji sam se rodio kao reditelj
 

Festival će 7. septembra zatvoriti triler "Spaljena narandžasta jeres" italijanskog režisera Dzuzepea Kapotondija, a posebna poslastica je pojavljivanje Mika Džegera iz "Rolingstonsa" u glavnoj ulozi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija