• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2015

09:14

BLIŽI SE DODELA OSKARA Kako bi članovi akademije glasali po drugi put?

Kultura

BLIŽI SE DODELA OSKARA Kako bi članovi akademije glasali po drugi put?

Podeli vest

Američki časopis Holivud riporter obavio je anketu među članovima Američke filmske akademije kako bi video da li bi i danas svoj glas dali za neke od filmova i glumaca koji su ranijih godina osvojili Oskara

Godine 2006, drama o rasizmu "Sudar" (Crash) Pola Hagisa preotela je Oskara za najbolji film kaubojskoj gej romansi "Planina Broubek". Istraživanje Holivud riportera, međutim pokazuje da bi u slučaju da se glasanje danas obavlja ostvarenje Anga Lija lako odnelo pobedu, ostavljajući daleko iza sebe ne samo "Sudar", već i ostala nominovana ostvarenja - "Minhen", "Laku noć i srećno" i "Kapote". 

Pre 20 godina, akademija je Oskarom nagradila film "Forest Gamp", ali njegova sentimentalnost i uprošćena istorija mu danas ne bi donele pobedu, već bi zlatna statueta pripala "Bekstvu iz Šošenka", koji je u međuvremenu postao kultni film. 

Ni "Vozeći gospođicu Dejzi", film koji je trijumfovao na dodeli 1990, ne bi ponovio uspeh. Umesto njega Oskara za najbolji film podigli bi producenti drame "Moje levo stopalo" o umetniku koji boluje od cerebralne paralize, kog je maestralno ovekovečio Danijel Dej Luis. 

Slično bi prošao i "Roki" koji bi trku izgubio ne u korist "Taksiste", kao što bi mnogi očekivali, imajući pre svega u vidu nezaboravnu glumu Roberta DeNira, već priče o istraživačkom novinarstvu "Svi predsednikovi ljudi". 

Takođe bi se i "Spasavanje redova Rajana" našlo ispred "Zaljubljenog Šekspira" - da se glasalo danas, a ne 1999. 

Za Marizu Tomei često sa zlobom kažu "da je teško zamisliti da ona ima Oskara" - za sporednu ulogu u komediji (takođe kultnoj) "Moj rođak Vini" iz 1992. 

Ali činjenica je da bi članovi akademije ponovo glasali za nju na uštrb "filmskih gromada" Vanese Redgrejv, Džudi Denč i Mirande Ričardson.

Ana Pakin je svog Oskara osvojila kada joj je bilo svega 11 godina, za ulogu u filmu "Klavir", a pored nje su bile nominovane i Ema Tomson, Holi Hanter i Vinona Rajder. Ma koliko bile poznatije, ni danas ne bi uspele da joj ga preuzmu. 

Ovogodišnja dodela Oskara održava se 22. februara, a domaćin ceremonije je glumac Nil Patrik Haris. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija