• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2015

13:29

DOM OMLADINE Sutra počinje 6. Festival frankofonog filma

Kultura

DOM OMLADINE Sutra počinje 6. Festival frankofonog filma

Podeli vest

Šesti festival frankofonog filma biće održan u Beogradu od sutra do 24. marta, najavio je Dom omladine, koji organizuje program u saradnji sa Francuskim institutom, TV5 Mond, kao i ambasadama Kanade, Švajcarske, Belgije i Bugarske.

Projekcije ukupno deset ostvarenja biće u Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana. 

Na početku festivala, sutra uveče u svečanoj sali novog zdanja Kinoteke

prikazuje se franuski film "Atila Marsel" (produkcija 2014. godne) u režiji Silvena Šomea. Uloge igraju Gijem Guiks, An le Ni, Bernadete Lafon.

Debitanski igrani film poznatog animatora (poznatog po "crtaću" dugog metra "Belvil randevu") predstavlja gorko smešnu priču o neobičnom mladiću koji uz pomoć ekscentrične gospođe iz susedstva ponovo proživljava svoje detinjstvo. Prema oceni kritike, to je rafiniran i delikatan film, jedno od najubedljivijih debitanskih ostvarenja poslednjih godina. 

Narednih dana na programu je koprodukcija Francuske i Konga "Lumumba" (iz 2000. godine) u režiji Raula Peka, jedan od najboljih afričkih filmova svih vremena, politički hrabra, kinematografski snažna, glumački nezaboravna priča o tragičnoj sudbini prvog premijera nezavisnog Konga Patrisa Lumumbe (igra ga Erik Ebuane).

Sledi kanadski film "Mamica" mladog, ali vrlo afirmisanog reditelja Gzavijea Dolana, koji je oduševio beogradsku publiku prošle jeseni na Festivalu autorskog filma ovom iskrenom i toplom pričom o samohranoj majci i njenom sinu, talentovanom, ali nasilnom, neprilagođenom tinejdžeru.

Biće prikazani i drama o emigranatima "Piroga" (Francuska, Senegal, 2012) Muse Turea, potresna priča o starim ljudima "Mala soba" (Švajcarska, 2013) u zajedničkoj režiji Stefani Šue i Veronik Rejmon, "Ostrvo" (Bugarska, 2011) Kamena Kaleva po njegovom scenariju o dvoje Parižana u poseti Bugarskoj (igraju ih Leticija Kasta i Ture Lindhard).

Na repertoaru festivala su i "Snovi od prašine" (Francuska, Kanada, Burkina Faso) Lorana Salga, "Živan pravi pank festival" (Srbija) Ognjena Glavonića, "Dosta sa smehom" (Belgija) Olivijea Malvuasena, "Min Je" (Mali) Soulejmana Sisea.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Dan frankofonije - 20. mart slavi se celog meseca. Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski u 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, među kojima je i Srbija od 2006. godine. 

Važna uloga Frankofonije je, pored popularizacije francuskog jezika i frankofonskih kultura, priznavanje kulturne raznolikosti i dijaloga među kulturama. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija