• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.03.2015

09:03

VEČERAS POČINJE  62. festival dokumentaraca i kratkog metra

Kultura

VEČERAS POČINJE 62. festival dokumentaraca i kratkog metra

Podeli vest

U velikoj sali Doma sindikata večeras svečano počinje 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Na otvaranju će biti prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarac "Goli" hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac, koja priča o strahu i stidu koji su osećali članovi njene porodice zbog dedinog boravka u golootočkom zatvoru. 

Film je obišao sve važne regionalne festivale, osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i nagradu CEI Međunarodnog festivala u Trstu, a na BFDKF-u učestvuje u regionalnoj takmičarskoj selekciji "Vidici".

BFDKF traje do 29. marta, u promenjenom obliku, sa 90 filmova u takmičarskom i oko 60 u pratećem programu, koje su odabrali novi umetnički direktor Mladen Matičević i članovi Odbora festivala - Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov. 

Predsednik Odbora BFDKF-a je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović 

Novi koncept se oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. 

Festival će imati tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). 

Domaći i regionalni autori takmičiće se u kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni i kratkometražni dokumentarac, zatim kratki igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film. 

U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

Takmičarsku selekciju Reflektor čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana. 

Prateći programi su Ciklus Animacija, CinemaPur, MarginaDox, "Duh grada" - program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

Dnevna ulaznica košta 350 dinara, pojedinačna ulaznica za takmičarski program 150 dinara, a ulaz na prateće programe je slobodan. 

Cena ulaznice za program u Fontani je 250 dinara, dok je za projekcije filmova u DK Studentski grad ulaz slobodan.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija