• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Katalina

08.05.2015

10:40

TRAGIČNA LJUBAV Monika umire, Emir se zamonašio!

Kultura

TRAGIČNA LJUBAV Monika umire, Emir se zamonašio!

Podeli vest

Film se snima po Kustinoj priči "U zmijskom zagrljaju", koja sadrži sve elemente njegove estetike - magiju običnog, lokalnu mitologiju, natprirodne sile i neobičnu ljubavnu priču bez srećnog kraja

 

Novi film "Na Mlečnom putu" Emir Kusturica snimio je prema pripoveci "U zmijskom zagrljaju" iz svoje knjige "Sto jada".

Poznati režiser odlučio je da ovog puta ekranizuje vlastitu priču, oživljavajući u Trebinju i okolini neobičnu ljubavnu priču s mnogo metafora i lokalne mitologije, u kojoj centralno mesto zauzimaju prelepa Monika Beluči i zmije koje piju mleko.
Kusturica tumači lik "večnog mladića" Koste kojeg je rat u bivšoj Jugoslaviji zatekao u kršovitom hercegovačkom selu Uvijeće. Iako uniformisan, Kosta ratne dane provodi daleko od fronta, u intendantskoj službi. Njegov je zadatak da svakog dana odlazi u varoš po mleko i na magarcu ga donosi u selo. Poput većine Kustinih junaka, i Kosta je osobenjak. Često priča s magarcem, najčešće sam sa sobom, a opasne zmije koje iznedrava hercegovački kamenjar hrani mlekom i na taj način zadobija njihovo poverenje.

"Gleda u njega očima srne i on pomisli da izgleda baš kao srna u trenutku kad je osvijetle farovi automobila"
Iz pripovetke "U zmijskom zagrljaju"

 

Kostin svet se menja kada naleti na Mladu, devojku iz sela koja treba da se uda za "psa rata" Zagu Božovića, koji bije tuđe bitke u Iranu i Avganistanu. Lik koji u filmu tumači Monika Beluči Kusturica u priči opisuje na sledeći način: "Sada pred njim stoji kršna Hercegovka. Gleda u njega očima srne i on pomisli da izgleda baš kao srna u trenutku kad je osvijetle farovi automobila koji samo što nije udario u nju".
Kusturica je u filmu lik iz priče prilagodio poznatoj glumici.
- Monika je za potrebe ovog snimanja naučila da govori srpski jezik, jer je njen lik napola Srpkinja, a napola Italijanka - objasnio je reditelj.

Informer

Opasna Baba
Mladu nadgleda Baba, Zagina majka, koja svoju buduću snajku brani po cenu vlastitog života.
Kad je stigla objava da je rat završen i kad celo selo fanatično slavi mir, Kosta i Mlada prvi put su na putu da međosobne simpatije pretvore u ljubav. Odlaze njegovoj kući, skidaju odeću sa sebe i taman pre nego što će se poljubiti, Baba upada sa kuburom i odvodi Mladu.
Ubrzo nakon toga, u selo se vraća opasni Zaga i kreću pripreme za svadbu. Kosta utučen nastavlja da odlazi po mleko i usput se druži sa zmijama.
Na dan venčanja Kostu prvi put napadaju zmije. Najveća od njih skače na njega i ne ispušta ga iz stiska. On se rve s njom dovoljno dugo da zapravo sebi spasava život. Jer, kad se vratio u selo, svi svatovi su bili pobijeni. Nepoznati vojnici su ih uhvatili na prepad i bez otpora ih poubijali za svadbarskom trpezom. Preživela je samo Mlada, sakrivši se u bunar, gde je Kosta i pronalazi.

Informer


 

Minsko polje života
Njih dvoje potom beže u šumu, dok ih vojnici jure. Oni će se od progonitelja skrivati u krošnjama platana, skakati niz vodopad u jezerce, skrivati se među stadom ovaca na ivici minskog polja... I baš tu biće kraj njihove (ovozemaljske) veze.
Kusturica piše: "Nije ga čula. Srećna što više nema potjere za njima, iskoračila je prema panju. Htjela je da sjedne i odmori se dok Kosta ne stigne. Samo što je iskoračila, stigla ju je strašna sudbina. Mina je pod njenom nogom eksplodirala i raznijela njeno tijelo. Kao da vidi strašnu sliku kraja svijeta, Kosta pade na koljena, uzdrhta i pogleda ka nebu i Bogu".
Kosta se nakon ovoga zamonašio, nastavivši da živi sam u napuštenom selu Uvijeće, družeći se s kamenjarom, zmijama, sokolovima, ali nikako ne s ljudima, nastavljajući i da budan sanja Mladu.

Seks u krošnjama platana

Kusta i Monika snimili su ljubavnu scenu na stoletnom boru na Kamenoj gori iznad Prijepolja. Evo kako je ta scena opisana u knjizi:
"Kao da se nebo otvorilo, voda je lila, a Kosta i Mlada u ljubavnom zagrljaju, nepomični i zakovani za krošnju stabla. Zamaskirani listovima platana i bez pokreta, stiješnjeni jedno uz drugo, znali su da svaki nepormišljeni pokret može da ih košta života. Na kraju su se samo pogledali u čudu, ali i u još čvršćem zagrljaju. Kiša je padala nesmanjenom žestinom, a svjetlost munje povremeno je osvjetljavala njihova spojena tijela, dok su kišne kapi klizile po licima čiji je čulni izraz govorio o neobičnom ljubavnom činu."

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija