• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2015

11:37

POČINJE festival u Torontu i holivudska sezona nagrada

Kultura

POČINJE festival u Torontu i holivudska sezona nagrada

Podeli vest

Drama "Demolition" sa Džejkom Gilenhalom u glavnoj ulozi otvoriće večeras međunarodni filmski festival u Torontu koji će ove godine obuhvatiti teme od transrodnih osoba i gej prava do uobičajenih takmičara za Oskara

Taj 10-dnevni festival postao je početak "holivudske sezone nagrada", odnosno prvi je u nizu festivala na kojima se prikazuju potencijalni favoriti za nagradu Američke akademije za film - Oskara.

U Torontu su proteklih godina prikazani filmovi "12 godina ropstva", "Kraljev govor" ili "Milioner iz blata" koji je kritika dobro prihvatila i koji su potom osvojili Oskare za najbolji film.


Festival počinje svetskom premijerom drame "Demoliton" sa Gilenhalom i Naomi Vots. Kanadski režiser Žan-Mark Vale priča priču o uspešnom bankaru kome se život raspada posle smrti supruge. Neočekivana povezanost sa zaposlenom u kompaniji koja proizvodi automate za grickalice (Vots) mu pomaže da izgradi život iz početka.

Vale je poznat po filmovima "Poslovni klub Dalas" i "Divljina".

Na festivalu, koji traje do 20. septembra, biće prikazano gotovo 300 filmova iz više od 70 zemalja.

Jedna od glavnih tema kojom se ove godine bave filmadžije su političke i pravne borbe za prava gej populacije. Čak dva filma u glavnom programu festivala se bave tim pitanjem.

Roland Emerih, najpoznatiji po holivudskim blokbasterima tipa "Dan posle sutra" režirao je "Stonewall", dramu o neredima u Njujorku 1969. koji su postali prekretnica u borbi za prava gej osoba u Severoj Americi.

U "Freeheld"-u glume Elen Pejdž i Džulijan Mur, dobitnica Oskara za "I dalje Alis". Reč je o istinitoj priči o policajki iz Nju Džersija Lorel Hester koja je umrla od raka i koja se pre deset godina na sudu borila za pravo da svoju penziju prebaci partnerki.

Na festivalu će svetsku premijeru imati i "About Ray" gde El Faning igra tinejdžerku čija odluka da postane muškarac izaziva haos u porodici.

Ovogodišnja selekcija uključuje i uobičajenu kombinaciju visokobudžetnih holivudskih filmova i dolazaka poznatih na festival. 

Tako da će publika u Torontu ove godine videti novi film Ridlija Skota "Marsovac", gde Met Dejmon igra astronauta koji pokušava da preživi na Marsu. 

Dejmon i njegova koleginica Džesika Častejn će se pojaviti na festivalu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17