• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.02.2016

18:25

DIKAPRIO FAVORIT Dodela BAFTA nagrada večeras u Londonu

Kultura

DIKAPRIO FAVORIT Dodela BAFTA nagrada večeras u Londonu

Podeli vest

Američki glumac Leonardo DiKaprio favorit je za nagradu BAFTA britanske Akademije filmske i televizijske umetnosti, čija će svečana dodela biti održana večeras u Londonu

DiKaprio za film "Povratnik" takmiči se za nagradu u kategoriji najboljeg glumca zajedno s Metom Dejmonom "Sam na Marsu", Brajanom Krenstonom "Trumbo", Majklom Fasbenderom za film "Stiv Džobs" i prošlogodišnjim dobitnikom Edijem Redmejnom za film "Dankinja".

U kategoriji najbolje glumice nominovane su Ališa Vikander, Bri Larson, Kejt Blanšet, Megi Smit i Serše Ronan.

Po devet nominacija imaju filmovi "Most špijuna" (Bridges od spies) Stivena Spilberga i "Kerol" Toda Hajna. "Povratnik" Alehandra Gonzalesa Injarituja ima osam nominacija a "Mad Max> Fury Road" ("Pobesneli Maks 4") Džordža Milera sedam.

Direktorka nagrade BAFTA Amanda Beri ocenila je da među nominovanima za ovogodišnju nagradu nema više pripadnika etničkih manjina jer sama filmska industrija nije dovoljno raznolika.

Dva crna glumca nominovana su ove godine za nagradu BAFTA, Idris Elba za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, a Džon Bojega za buduću zvezdu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivija. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija