• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.02.2016

16:12

TASOVAC: S optimizmom gledam u budućnost srpskog filma!

Kultura

TASOVAC: S optimizmom gledam u budućnost srpskog filma!

Podeli vest

Tokom dvodnevne posete jednom od najznačanijih svetskih festivala, Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sreo se sa srpskim autorima i filmskim profesionalcima čiji filmovi učestvuju na 66. Berlinalu

Tokom boravka ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova - Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboard-a, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i sa predsednikom Eurimages-a Jobstom Plogom.

Tasovac je sa njima razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni.

Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem Festivalu.

KUSTURICA NASTAVIO TRADICIJU: Najviše srpskih filmova na 9. Kustendorfu!

U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste Festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film.

TASOVAC ODGOVORIO ŽUTOM BUJKETU: Ako nećete evropske zakone, zašto se ne nazovete Kim Džong Bu!

Povodom svoje posete, ministar Tasovac je izjavio:

- Berlin je uz Kan i Veneciju najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi.

Berlinale nije samo umetnička manifestacija već i jedan od najvećih marketa filmske industrije.

Pristupanje Srbije Kreativnoj Evropi, usvajanje poreskih olakšica za inostrane producente, novi Upravni odbori i direktori Filmskog centra Srbije i Kinoteke, priprema novog Zakona o filmskoj umetnosti i ostalim audiovizuelnim delima, saradnja sa grupacijom za film Privredne komore Srbije, kao i najveći budžet ikada izdvojen za film od 600 miliona dinara, daje nam pravo za puno optimizma ne samo za budućnost srpskog filma već i svih drugih oblasti kulture koje smo kao Ministarstvo kulture i informisanja počeli uspešno da sistemski uređujemo.

TASOVAC UPUTIO SAUČEŠĆE povodom smrti Andreje Pregera

- Sve to je dobar znak koji govori o tome koliko su kultura, umetnost i kulturne industrije istinski bitne za naše društvo - dodao je Tasovac.

Beogradska publika će na ovogodišnjem FEST-u prvi put videti čak 11 filmova sa Berlinala. Film Nikole Ljuce Vlažžnost, učesnik ovogodišnjeg Berlinskog Foruma, otvoriće 44. Beogradski međunarodni filmski festival.

TASOVAC: RTS da definiše visinu takse!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Magazin

Džet set

Srbija