• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.05.2016

09:58

GLAMUR NA CRVENOM TEPIHU! Danas počinje trka za "Zlatnu palmu" u Kanu!

Kultura

GLAMUR NA CRVENOM TEPIHU! Danas počinje trka za "Zlatnu palmu" u Kanu!

Podeli vest

Međunarodni filmski festival u Kanu, 69. po redu, počinje danas i trajaće do nedelje, 22. maja, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik Zlatne palme

Festival će otvoriti novi film Vudija Alena "Cafe and Society", u kojem glavne uloge tumače Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg.

To je treći Vudijev film koji otvara prestižni festival na Azurnoj obali, posle filma "Holivudski kraj" koji je otvorio festival u Kanu 2001. i "Ponoći u Parizu" iz 2011. godine.

Za Zlatnu palmu takmičiće se 21 film, među kojima su "Hulijeta" Pedra Almodovara, "The last Face" Šona Pena i "Paterson" Džima Džarmuša, "Loving" Džefa Nikolsa, "Juste la fin du monde" belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Na projekciji bokserske drame "Ruke od kamena" venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica, koja je van zvanične konkurencije festivala, pojaviće se i slavni Robert de Niro, koji i glumi u filmu.
 

De Niro je inače glumio u dva filma nagrađena Zlatnom palmom - "Taksista" Martina Skorsezea 1976. i "Misija" Rolanda Džofa 1986. godine, a takođe je bio i predsednik žirija festivala 2011. godine.

Žiriju će ove godine predsedavati australjiski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnoti u žiriranju, s Milerom će većati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Uz Milera, žiri čine četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saderland i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešeni Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film “Saulov sin”.

Kanski festival predstavlja jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svetu koji je prvi put održan 1939. godine, ali je definitvno ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955. 

Zlatnom palmom nagrađena su i dva filma domaće kinematografije - "Otac na službenom putu" 1981. godine i "Podzemlje" 1995. godine, režisera Emira Kusturice.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija