• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.09.2016

11:23

BRAVO! Srpski filmovi na festivalu u Holivudu!

Kultura

BRAVO! Srpski filmovi na festivalu u Holivudu!

Podeli vest

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i "Bićemo šampioni sveta", reditelja Darka Bajića, u kome se igra američki glumac Džon Sevidž. 

Van konkurencije za nagrade biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus "Radiovizija" u produkciji RTS-a i "Platforme", u glavnom programu "Ringišpil" Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma "Dijamant za Baju Kaliforniju" Koste Ristića, najavila je kuća "Kovacic & Spaic".

Na programu će biti i film "Izgubljen u Jermeniji" nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika "Zlatne palme" za kratki film, zatim "Buger crvena", narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana "Negde lepa", svetska premijera filma Levona Minasiana "Bravo virtuozo" i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela "Izgubljeni raj", američka premijera filma Davida Safariana "Topla zemlja, hladna zima".

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

CRVENA OPASNOST! Amerika ostaje bez svog glavnog propagandnog oružja: KINA KUPUJE HOLIVUD!

- Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo - izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a. 

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, tranšeksualnim i rasnim predrasudama.

- Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa - rekao je Zupanc. 

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca.

Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima "Gospodar prstenova", "Pirati sa Kariba" i drugim holivudskim ostvarenjima. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija