• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

17.10.2016

09:56

"GARDIJAN" O NOVOM KUSTINOM FILMU: Nežna, ali impresivna slika, BRAVUROZNO DOSTIGNUĆE!

Kultura

"GARDIJAN" O NOVOM KUSTINOM FILMU: Nežna, ali impresivna slika, BRAVUROZNO DOSTIGNUĆE!

Podeli vest

Novi film Emira Kusturice "Na mliječnom putu" prikazan je na Londonskom filmskom festivalu a mi vam prenosimo kritiku filma koju je iz pera Pitera Bredšoa objavio londonski "Gardijan"

Dvostruki dobitnik Zlatne palme, Emir Kusturica, režira i tumači glavnu ulogu mlekara koji se zaljubljuje u lepu izbeglicu u ulozi Monike Beluči, sa tipičnim deliričnim rezultatima.

Emir Kusturica je reditelj poreklom iz Sarajeva, poznat po tome što je član ekskluzivnog kanskog dabl-Palm kluba. Kao Ken Louč i braća Darden, i on je dobio Zlatnu palmu dva puta, za film "Otac na službenom putu" (1985) i "Podzemlje" (1995) - filmove koji su prvi zapanjili publiku njegovim potpisom i stilom koji podrazumeva energiju na visokom nivou, neverovatno ambiciozne masovne scene sa velikim brojem ljudi i održive akcione sekvence sa crnim humorom. Oni su nalikovali Felinijevoj raskošnoj muzici, gužvi, životinjama i anarhičnom humoru. Kusturica je takođe čuven po pravljenju komentara (i naravno filmova) naklonjenih srpskoj strani u Bosanskom ratu 1990-ih, iako njegov film "Život je čudo" nudi emolijentnu ljubavnu priču između bosanske muslimanke i Srbina.

Njegov novi film, "Na mliječnom putu", je nežna, ali impresivna slika sa malim tehničkim nedostacima, i uz veoma poznate linije - još jedno divlje, pijano okupljanje sa primesama magijskog realizma i tragedije, ovde začinjenih sa Si Dži Aj (CGI) tehnologijom. Moguće je biti pomalo blaziran o učinku hrabrog, veštog i stručnog izvođenja koji Kusturica dočarava: ipak, to je i dalje karakteristično i bravurozno dostignuće, dok je rediteljev vizuelni smisao ogroman.

Iskra.co

Sam Kusturica glumi Kostu, čoveka koji, donekle, ima neizvestan posao isporuke svežeg mleka u ratnoj zoni bosanskog konflikta 90-ih. On putuje "mlečni put" jer veruje da je tamo video čudo: zmiju koja pije mleko u udubljenjima pored puta.

Kosta se zaljubljuje u lepu italijansko-srpsku ženu, koju igra Monika Beluči, koja je britanskog NATO generala već izludela od želje. Ona se traži zbog različitih ubilačkih elemenata, zbog čega se krije u kampu za izbeglice bez državljanstva, gde gleda svoj omiljeni film, "Ždralovi lete" Mihaila Kalatozova, svaki dan. Ona je obećana da se uda za brata žene koja je strasno zaljubljena u Kostu, igranu žestoko od strane Slobode Mićalović. Ipak, ljubavnici se ne odvajaju jedno od drugog dok rat tinja svuda oko njih, kulminirajući u nadrealnom, delirijumskom spektaklu stada ovaca navedenog na minsko polje, zbog koga se prevrće želudac u stomaku. Rezultat je vuneni pokolj.

Monika Beluči je dostojanstvena u svojoj ulozi, Kusturica je malo samosvestan, ali ima izuzetno prisustvo na ekranu. Naizgled ne-Si Dži Aj (CGI) scena gde on komadima narandže hrani medveda iz svojih usta, je neverovatna na svoj način - pravi alfa-mužjak poljubac. Kusturičin sin Stribor u filmu isporučuje glasnu muziku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jimmy le santo

pre 7 godina

presipanje iz šupljeg u prazno Kusta je pokusava da odgovori na film Anjeline Jolie ali bez uspjeha.\nNo Man\'s Land Danisa Tanovica je dobio Oskara. \n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija