• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Badjuk

20.12.2016

10:46

(FOTO) CRNOGORSKI KANDIDAT ZA OSKARA! "Igra ispod praga" trijumfovao na Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu!

Kultura

(FOTO) CRNOGORSKI KANDIDAT ZA OSKARA! "Igra ispod praga" trijumfovao na Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu!

Podeli vest

Proteklog vikenda u Kragujevcu održan je prvi Šumadijski internacionalni filmski festival, a Nagradu publike grada Kragujevca osvojio je dugometražni film crnogorsko-srpske koprodukcije "Igla ispod praga", debitantsko rediteljsko ostvarenje Ivana Marinovića

Ista nagrada u konkurenciji kratkometražnog filma pripala je naslovu Pogledi zatvorenih očiju rediteljke Dore Filipović.

Tokom četiri festivalska dana , kragujevačka publika je imala prilike da vidi neka od najboljih i najautentičnijih dela mladih evropskih filmskih stvaralaca. Ukupno 10 naslova u dugometražnom programu, među kojima i tri domaća filma, kao i osam filmova kratkog metra iz Srbije.

Promo

Pored samih filmova, festival je imao i bogat propratni sadržaj. Gledaoci su nakon projekcija razgovarali sa autorima, održan je i okrugli sto na temu „Zašto se baviti filmom u Srbiji“ prilikom koga se razvila intezivna i zanimljiva diskusija između govornika sa filmskih akademija u Srbiji i pretežno mladih ljudi zainteresovanih za kinematografiju.

Promo

Festival je koncipiran tako da nema stručni žiri, već je ocenjivanje filmova prepušteno samim gledaocima, ne bi li se na taj način što bolje i jasnije stekao uvid u ukus, senzibilitet i interesovanja šumadijske publike.

Publika je na ovom premijernom izdanju festivala nagradila crnogorsku gorku, crnohumornu komediju Igla ispod praga, a reditelj Ivan Marinović je u obraćanju gledaocima naglasio da mu je ova nagrada posebno draga kao dokaz odličnog prijema filma u središtu Srbije.

Promo

Direktor festivala Gordan Matić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Kragujevac i ovom prilikom dokazao da je grad koji svakako ima potencijal i pre svega publiku za kulturne manifestacije ovog tipa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija