• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS.RS

29.12.2016

07:32

100 SRPSKIH FILMOVA proglašeno kulturnim dobrom od velikog značaja!

Kultura

100 SRPSKIH FILMOVA proglašeno kulturnim dobrom od velikog značaja!

Podeli vest

Jugoslovenska kinoteka je prvi put od svog nastanka, u skladu sa ovlašćenjima i po Zakonu o kulturnim dobrima, proglasila sto srpskih filmova 20. veka za kulturno dobro od velikog značaja. Prvi na listi je film "Ko to tamo peva".

 

Simbolično, na dan kada je održana prva filmska projekcija na svetu u pariskom "Gran kafeu", Jugoslovenska kinoteka je kao nacionalni filmski arhiv, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu, saopštila rezultate inicijative za izbor najboljih srpskih dugometražnih igranih filmova 20. veka.

Lista filmova sačinjena je na osnovu glasova istaknutih teoretičara, profesora i kritičara. Kriterijumi su bili umetnički i estetski, a u obzir su došla ostvarenja snimljena od nastanka igranog filma kod nas od 1911. do 1999. godine.

- Do sada je Jugoslovenska kinoteka u dva navrata, 1980. i 1991. godine, predložila Ministarstvu za kulturu da određeni fond naših filmova koji se čuvaju u arhivu budu proglašeni za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Međutim, ovo je prvi put da filmovi snimljeni nakon 1945. godine bivaju proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja - istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prvi na listi najboljih je "Ko to tamo peva". Slede "Skupljači perja", "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a", "Marš na Drinu", "Podzemlje"...

- Tu preovlađuju poznati autori. Pre svega, autori onog blistavog doba srpske i jugoslovenske filmske škole šezdesetih godina, takozvanog 'crnog talasa'. A zatim i oni iz 70-ih godina, autori Praške filmske škole - objašnjava Aleksadar Erdeljanović, upravnik arhiva Kinoteke.

Od posebne važnosti je što je prvenac srpske i balkanske kinematografije, Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa Čiča Ilije Stanojevića, pronađen tek 2003. godine, prvi put proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija