• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

30.01.2017

15:52

JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA U BEOGRADU! Monika Beluči otvara Fest

Kultura

JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA U BEOGRADU! Monika Beluči otvara Fest

Podeli vest

Monika Beluči i film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" otvoriće u beogradskom Sava centru 24. februara 45. Medjunarodni filmski festival FEST na kome će biti prikazano 95 premijernih filmova u Medjunarodnom takmičarskom programu, programima "Klasik" i "Granice", a za nagrade festivala takmičiće se i sedam filmova u nacionalnoj selekciji

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da će publika u glavnom programu moći da vidi 15 filmova iz 12 zemalja, poznatih autora kao što su Haim Tabakman, Argiris Panimitropulos, Djuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Damjan Kozole i drugi.

- Biće prikazani filmovi najrazličitijih tema. Svakako nameću se filmovi koji se bave zlom i najvećom pošasti današnjeg sveta - terorizmom, kao što su sirijsko-iračka koprodukcija 'Crni vetar' i holandski film 'Lajla M' o tinejdžerki koja završava u centru za obuku ISIS-a.  Ali nude se i dijametralno suprotni filmovi kao što je češki film 'Učiteljica' i grčki film "Toplotni udar"- rekao je Pantelić.

U takmičarskom programu "Granice" biće prikazano osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, SAD, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana i Meksika.

Za glavnu nagradu u nacionalnoj selekciji konkurišu filmovi srpskih režisera  Bojana Vuletića, Luke Bursaća, Danila Bećkovića, Dana Komljena, Tamare Drakulić, Filipa Kovačevića i Miloša Radovića.

Na Fest klasiku ove godine biće prikazani dokumentarci o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova "Oči Čornije" i "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" film iz 1932.godine, a biće predstavljena  i novoizradjena kopija  kultnog filma "Skupljači perja", pedeset godina nakon njegove svetske premijere u Kanu.

Publika će do 5. marta, kada će na svečanom zatvaranju biti prikazan film "Tišina" američkog režisera Martina Skorsezea, moći da vidi najbolje filmove sa svetskih festivala i gotovo sve favorite za Oskara.

Jugoslav Pantelić je rekao da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Beogradski pobednik" poznati španski režiser Karlos Saura i glumac Ljubiša Samardžić.

Predsednik žirija ovogodišnjeg FEST-a je režiser Srdan Golubović, a predsednik žirija za najbolji srpski film je hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Direktorka Centra beogradskih festivala Nataša Ilić rekla je agenciji Beta da će tokom FEST-a u Beogradu boraviti oko 40 poznatih filmskih stvaralaca i da se očekuje da će filmove na FEST-u videti oko 100.000 gledalaca.

- Ove godine grad Beograd je izdvojio 24 miliona dinara, pet miliona više nego prethodne godine i verujemo da su ljudi iz direkcija sigurno zadržali kvalitet FEST-a po kome je Beograd poznat u svetu - rekla je Ilić.

Ona je sa posebnim zadovoljstvom istakla  da će FEST otvoriti "prelepa Monika Beluči" i da će "zbog najlepše glumice ovih vremena otvaranje FEST-a biti spektakularno".

Gosti ovogodišnjeg FEST-a biće poznati reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, Nevio Marasović,
glumci Gordan Bogdan i Janko Popović, Danilo i Rade Šerbedžija, kao i Karlos Saura kome će biti uručena nagrada Beogradski pobednik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17