• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2017

10:19

ZA SVAKOG PO NEŠTO! Sutra počinje 13. festival "7 veličanstvenih"

Kultura

ZA SVAKOG PO NEŠTO! Sutra počinje 13. festival "7 veličanstvenih"

Podeli vest

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", 13. po redu, počinje sutra u Sava Centru

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, a sa njima i sve značajniji autori u usponu, najavili su organizatori. 

Festival će otvoriti ostavarenje "Hello I am David - Putovanje sa Dejvidom Helfgotom", u režiji Kozima Lange o legendarnom pijanisti.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, a njegovo najnovije ostvarenje "Homo Sapiens", premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu u nekoj neodređeno dalekoj budućnosti, kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste. 

Dokumentaristički esej "Austerlic" predstaviće još jednog odličnog režisera i direktora fotografije Sergeja Loznicu, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka. 


Autor koji je postao miljenik publike "Sedam veličanstvenih", Audrius Stonis, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na beogradski festival i donosi prefinjenu poetsku studiju "Žena i glečer" o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika. 

Miroslav Janek prikazaće dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma pod nazivom "Normalni autistični film". 

Belgijski autor Žerom le Mer u ostvarenju "Izgaranje" prikazuje zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba. 

Festival će 7. februara zatvoriti "In loco parentis" irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, napravljen u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija