• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2017

10:43

ZA SVAKOG PO NEŠTO! Počinje Berlinski filmski festival

Kultura

ZA SVAKOG PO NEŠTO! Počinje Berlinski filmski festival

Podeli vest

Premijerom filma "Ðango" o čuvenom džez gitaristi romskog porekla Džangu Rajnhartu, sa fokusom na nacistički progon njegove porodice, večeras počinje Berlinski filmski festival

Reditljski debi Etjena Komara, scenariste i producenta ostvarenja "Bogovi i ljudi" i "Moj kralj" i koproducenta nagrađivanog filma o radiklanom islamu "Timbuktu", jedan je od 18 filmova koji se takmiče za "Zlatnog medveda", nagradu koju će 18. februara dodeliti žiri na čelu sa rediteljem Polom Verhovenom.

Direktor "Berlinala" Diter Koslik rekao je da je "Ðango" dirljiva priča o preživljavanju.

 - To je divna priča o čoveku koji je kreirao sopstveni svet u kome veličina njegove muzike nam omogućava da zaboravimo na okolnosti u kojima je stvarao -  dodao je Koslik.


Komar je rekao AFP-u da je Rajnhartova tragičnost u tome što je zaslepljen svojom muzikom i ne vidi da se svet menja sve dok mu se rat ne prikrade i tek tada zapravo uviđa šta se dešava.

Na Berlinalu, prvom velikom evropskom filmskom festivalu u ovoj godini, biće prikazano skoro 400 filmova iz 70 država, među kojima je i "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića.

U skladu sa svojom tradicijom berlinski festival će ponuditi miks art haus filmova vetarana kao što su Anješka Holand (Poljska), Seli Poter (Velika Britanija), Folker Šlendorf (Nemačka), dobitnik Zlatnog medveda Kalin Peter Necer (Rumunija) i Aki Kaurismaki (Finska) i novih ostvarenja iz Brazila, Južne Koreje, Kine, Senegala.

Svetsku premijeru na Berlinalu imaće i novi nastavak "X-Men" fransiže o Vulverinu pod nazivom "Logan" sa Hju Džekmenom, Patrikom Stjuartom i Ričardom E. Grantom u glavnim ulogama.

Holivudski glumac Stenli Tuci predstaviće svoj novi biografski film o švajcarskom umetniku Albertu Ðakometiju - "Final Portrait" u kome igra oskarovac Džefri Raš.


Poter, jedna od četiri rediteljki u takmičarkom programu, okupila je glumce Patrisiju Klarkson, Bruna Ganca, Kristin Skot Tomas i Timotija Spela u komediji "The Party".

Ričard Gir igra sa Stivom Kuganom, Laurom Linej, Rebekom Hol i Kloi Sevidžni u trileru "The Dinner" reditelja Orena Muvermena, koji je adaptacija istomenog romana Hermana Koha.

Dok bude boravio u Berlinu, Gir će se sastati, kako prenosi AFP, sa Angelom Merkel kako bi razgovarali o njegovoj dugogodišnjoj kampanji za prava Tibetanaca. Prošle godine nemačka kancelarka je imala sastanak sa Džordžom Klunijem i njegovom suprugom Amal, a tema je bila migrantska kriza.

Kako je među velikim festivalima, berlinski najviše prožet politikom, filmske zvezde očekuju da svoje prisustvo iskoriste da iskažu stavove u vezi globalnih problema i pitanja, kao što je i sporna zabrana putovanja američkog predsednika Donalda Trampa
.

Organizatori ističu da će Berlinski filmski festival, podržan od strane nemačke vlade, poslati poruku o značaju kulturne raznolikosti.

 - Ne postoji ništa čega se više plaše oni koji zasnivaju svoju moć na nejasnom strahu i bazičnim instiktima, od moći umetnosti da pokrene ljude, razbije tabue i tišinu i probudi želju za boljim svetom -  izjavila je ministarka kulture Nemačke Monika Gruters.

Prošle godine Zlatnog medveda je dobio italijanski dokumentarac o migrantima "Požar na moru" Ðanfranka Rosija.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija