• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2017

16:19

BLIŽI SE FEST! U glavnom programu 15 ostvarenja iz 12 zemalja

Kultura

BLIŽI SE FEST! U glavnom programu 15 ostvarenja iz 12 zemalja

Podeli vest

U glavnom takmičarskom programu 45. Festa, koji se održava od 24. februara do 5. marta, biće prikazano 15 ostvarenja iz čak 12 zemalja

Kao i tokom svakog izdanja festivala, u okviru ovog programa susreću se tematski, stilski i žanrovski različiti filmovi, koje sve do jednog karakteriše promišljen i odvažan autorski stav, ističu organizatori Cebef. 

Filmovi u ovom programu takmiče se za nagradu "Beogradski pobednik", a žirijem predsedava srpski reditelj Srdan Golubović


Dva filma u glavnom programu bave se jednom od aktuelnih tema današnjice - terorizmom, a to su "Crni vetar" Huseina Hasana Alija (Irak/Sirija) i "Lajla M." holandske autorke Mijke de Jong. 

Premda se prvi bavi ovom zastrašujućom modernom pošasti kroz prizmu ljubavne priče u okupiranom Sindžaru, drugi je moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom, a iz perspektive mlade i radikalne muslimanke. 

Iranska kinematografija je tokom poslednje dve decenije jedna od vodećih u svetu, a odande stižu dva filma - "Inverzija" Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubeđenja mlade žene iz Teherana, i "Malarija" Parviza Šahbazija, u kojoj prilično slobodnoumna devojka lažira svoje kidnapovanje pred bratom i ocem. 

Iz Rusije u glavni takmičarski program dolaze filmovi "(M)Učenik" Kirila Serebrenikova, priča o etičkim previranjima jednog mladića, i "Pikova dama" Pavela Lungina, koji se bavi nesvakidašnjom sudbinom žene za kartaškim stolom. 

Posebno je eskcentričan grčki festivalski, pa i bioskopskog hit, "Toplotni udar" Argirisa Papadimitropulosa, izrazito duhovit film koji se bavi izvitoperenim odnosom prema bliskosti.

"Eva" Haima Tabakmana (Izrael) je intimna priča o braku koji biva uzdrman kada suprug otkriva da na drugom kraju grada, u stanu koji se vodi na njegovo ime, živi nepoznati muškarac. 

U konkurenciji su još i "Hartston" Gudmundura Arnara Gudmundsona (Danska, Island), priča o odrastanju dva dečaka u malom ribarskom selu na Islandu, "Ovi dani" Ðuzepea Pičionija (Italija), priča o četiri prijateljice koje na putu preispituju svoje međusobne odnose i planove za budućnost, kao i "Toril" Lorena Tejsiera (Francuska), intrigantni triler o mladom čoveku koji odlučuje da počne sa uzgajanjem marihuane kako bi mogao da plati račune.

Slovačko-češko ostvarenje "Učiteljica" Jana Hrebejke je drama smeštena u Bratislavi tokom poslednjih godina komunističke vladavine, a bavi se odnosima moći u jednoj srednjoj školi. 


Region u glavnom takmičarskom programu predstavljaju tri ostvarenja - dva iz Hrvatske i jedan iz Slovenije.

"Noćni život" poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea je psihološka drama u kojoj se sredovečna žena bori sa iznenadnom smrću svog supruga.

Treći dugometražni film Nevia Marasovića "Goran", pitoreskni triler, neobično je stilizovan i odsečan i celokupna estetika filma veoma podseća na skandinavska ostvarenja, a interesantno je da scenario upravo potpisuje Germund Gisvold, norveški autor. 


Hrvatska u glavnom takmičarskom programu 45. Festa kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić - "Ne gledaj mi u pijat" koji govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom, i to hrabro, kroz vizuru mlade glavne junkinje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17