• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

05.03.2017

08:37

NAJBOLJI NA FESTU! Beogradski pobednik za "Rekvijem za gospođu J"

Kultura

NAJBOLJI NA FESTU! Beogradski pobednik za "Rekvijem za gospođu J"

Podeli vest

Najbolji film u nacionalnoj selekciji "Srpski film" 45. Festa je "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, saopštio je večeras u Sava Centru žiri uoči domaće premijere tog ostvarenja
Tanjug

U obrazloženju nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji film stoji da je "velika sabranost tima koji se razume i koji se voli stvorila pravi film, jedan od onih koji nam osvetljava zašto filmove pravimo i zašto ih gledamo". 

- Film koji obigrava oko smrti, prijateljski i bez morbidnosti, lista kalendar propadanja bez patosa i nadmenosti, svoji na svome i okruženi svojima u prilikama koje nas izneveruju, biramo hoćemo li gore ili dole, kao da je zagrobni život počeo pre vremena, a život je još uvek velik - ocenio je žiri. 

Vuletić je nagrađen i za najbolju režiju i najbolji scenario jer, kako je, konstatovao žiri, "tankom crtom između teške teme i već viđenog može proći samo autor koji je sabran, samouveren i jak, a prava snaga nije u sili ni nametanju".

- U svom teškom, sretnom filmu, ovaj reditelj pušta stvarnost da se razvija pred kamerom, a zatim se umeša filmskim jezikom, pa se mudro povuče. Film nije samo izrežirao, već pre odnegovao, s velikom ljubavlju, merom i osetljivošću - obrazložio je žiri svoju odluku. 

Žiri je u Vuletićevom scenariju primetio izvrsne dijaloge, likove iscrtane u potezu, hrabrost i odmerenost u isti mah - "ničeg previše i dramaturške domišljatosti baš koliko je potrebno". 

Nagrada žirija pripala je Tamari Drakulić za ostvarenje "Vetar", u kome "ima više prirode nego društva, a društva ima taman toliko da ga osećamo u bolnoj nijansi, kao pretnju onom stvarnom u nama". 

- Film koji se ne bori, već prihvata, koji ne pravi već posmatra. Pogledali smo svet novim, bistrim okom srpske kinematografije, mirnim i zrelim, kako samo mladost ume biti zrela. Skoro najbolji film: Vetar - stoji u obrazloženju.

Tanjug

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Mirjana Karanović za rolu u filmu "Rekvijem za gospođu J" - "osoba kojoj je povereno da nas zavede svojom groznom odećom, odbojnom sudbinom, neprepoznatljivim karakterom i potpuno nezgodnom opsesijom, onom vlastitog umiranja, žena kojoj sve to polazi za rukom, te nas potpuno potčini, porobi i uplete duboko u svoju muljevitu, strastvenu tišinu". 

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Lazaru Ristovskom u filmu "Dnevnik mašinovođe". 

- Ikonički namćor, drugo ja filmskog autora, čovek stena, značajno nesigurna negde duboko unutra, najjači brk srpskog glumišta, nosiva greda jednog razigrano stilizovanog filma, ubica oproštenih grehova, anđeo smrti u dizel mašini, neko ko može da vozi po šinama sat i pol, manevarskom brzinom, a da nikome vožnja ne dosadi - Lazar Ristovski - konstovao je žiri. 

Tanjug

Za najbolji debi proglašen je film "Afterparty" Luke Bursaća, koji je, kako je naveo žiri, kao reditelj lake ruke, brz na okidaču, svestan svog talenta, zaigran, ne sasvim nezainteresovan za dramu vlastitog vremena, napravio novu "Groznicu subotnje večeri", koja se zbiva u digitalizovanoj Srbiji 21. veka. 

- Potomci onih koji su gradili danas rasipaju, pokazuje reditelj, a nama se dopada kako ovaj mladi autor sipa s platna svoju filmsku energiju. Voditi ljubav, voditi ekipu, ovde kao da su ista radnja, budući potomci ovih opštenja neka budu dobrodošli, čekamo ih - poručio je žiri. 

Odluke je doneo žiri u sastavu: hrvatska glumica Ksenija Marinković (predsednik)srpski reditelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar i hrvatski scenarista, reditelj i producent Hrvoje Hribar, koji su pogledali u selekciji "Srpksi film" sedam ostvarenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija