• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.02.2018

13:47

FILMOVI sa Berlinala stižu na Fest

Kultura

FILMOVI sa Berlinala stižu na Fest

Podeli vest

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, biće 15. februara, a publika 46. FEST-a imaće ekskluzivnu priliku da među prvima u svetu pogleda neka od ostvarenja koja će svetsku premijeru imati na predstojećem Berlinalu, saopštili su iz organizacije festivala

Publika Berlinala takođe će imati priliku da pogleda jedan srpski klasik "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji je uvršten u selekciju "Forum" i imaće čak tri prikazivanja. 

Ovo kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji koja je izrađena u okviru projekta Vip Kinoteka, a i FEST-ova publika takođe će imati priliku da se podseti ovog filmskog klasika u punom sjaju.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala stigli su nam filmovi "Ana, ljubavi moja", "Božija zemlja", "Tragom kostiju", "Fantastična žena" i "Zabava", a u FEST-ovom programu našla su se i tri uzbudljiva ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.


"Lice" je novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji smo prethodni film Telo imali prilike da gledamo na 44. FEST-u. 

Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelji današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu- In the name of... (2013) joj je doneo nagradu Teddy, a pomenuti film "Telo" (2015) Srebrnog medveda za najbolju režiju. 

"Lice" je priča o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica. 

Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu. 

Ovaj film kroz britku farsu preispituje život u provinciji ali i stanje savremene Poljske države.

"Eva" je adaptacija romana britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa. 

Glavni junak je Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta. 

Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija. 

Slava donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo, a Bertrandu u radu pomaže susret sa misterioznom Evom, prostitutkom visoke klase. 

Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija ovom ženom počinje da izmiče kontroli. 


U ulozi Eve našla se Izabel Iper, Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije, a režiju potpisuje Benoa Žano.

"Dovatlov" je biografski film o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) i prikazuje četiri dana njegovog života u Lenjingradu tokom 1971. godine- mladi pisac je odlučan da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani. 

Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog saveza. 

Naslovnu ulogu tumači naš mladi glumac Milan Marić, kome je ovo prva glavna uloga na velikom platnu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17