• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

16.02.2018

10:38

(FOTO/VIDEO) OVAJ SRPSKI GLUMAC JE TREBALO DA GLUMI DON VITA KORLEONEA!  Ostao bez glavne uloge zbog saobraćajke i zatvora!

Kultura

(FOTO/VIDEO) OVAJ SRPSKI GLUMAC JE TREBALO DA GLUMI DON VITA KORLEONEA! Ostao bez glavne uloge zbog saobraćajke i zatvora!

Podeli vest

Legendarni film "Kum" prvi put je prikazan daleke 1972. godine, a Marlon Brando u čuvenoj ulozi don Vita Korleonea jedna je od najprepoznatljivijih figura svetske kinematografije svih vremena. Mnogi ipak ne znaju da je zamalo Korleonea glumio jedan srpski glumac

 Markantni otac mafijaške porodice američkih doseljenika sa Sicilije u filmu koji je nastao po bestseler prozi Maria Puza ostavio je neizbrisiv trag u umovima ljudi, čak i onih kojima kinematografija ne spada u najuži krug interesovanja.

Ipak, mnogi ne znaju da je zamalo moglo da se dogodi da Korleonea glumi jedan srpski glumac, i to upravo legenda domaćeg glumišta, Jovan Janićijević Janaćko, koji je ostao upamćem pre svega po ulozi kontrabasiste Burduša iz serije "Muzikanti".

printscreen youtube

O ovome je u svojim memoarima, "Blistavo i strašno" pisao glumac Bekim Fehmiu, koji je takođe imao šansu da zaigra u "Kumu" i to u ulozi don Vitovog sina, Majkla, koja je ipak dodeljena Al Paćinu.

Fehmiu je u knjizi opisao kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, i da ga je on u toku večeri upitao: "Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu "Kum"? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci".

- Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije "Muzikanti", bio je u Los Anđelesu mesec dana - piše dalje Fehmiu.

- Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu "Kum" pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles.

O svom susretu sa velikom zvezdom, Džonom Vejnom, pričao je i Janićijević, u svojoj izjavi za "RTV reviju" dalekih sedamdesetih:

- Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmešio i rekao: Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Voleo bih da se i meni ukaže ta prilika! - sećao se Burduš.

On je u Holivud dospeo zahvaljujući njegovom drugu iz detinjstva, Dušanu Protiću, koji se, kada ga je sreo kao odraslog čoveka, zvao Deni Maršal. Objasnio je Janaćku da je napravio uspešnu karijeru na Zapadu kao filmski glumac i producent i pozvao ga da glumi u Holivudu, gde bi bio njegov gost. Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.

Public

- Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, "Kum", po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler... Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući - objasnio je tada Janićijević.

I njegova ćerka, glumica Ksenija Đokić, pričala je o ovoj šansi njenog oca:

- Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom "Metro-Goldwyn-Mayer". Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor "Zabelu" - ispričala je ona za domaće medije.

Jovan Janićijević (1932-1992) je osim u seriji "Muzikanti", neke od najznačajnijih uloga ostvario u filmovima "Praznik" (1967) i "Žarki" (1970), kao i u seriji "Građani sela Luga" u kojoj je tumačio ulogu Mikule.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija