• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2015

09:20

BALETSKE ZVEZDE u SC za Svetski dan igre

Kultura

BALETSKE ZVEZDE u SC za Svetski dan igre

Podeli vest

Povodom Svetskog dana igre u Velikoj dvorani Sava Centra večeras će biti izveden balet "Don Kihot" sa svetskim baletskim zvezdama primabalerinom Nacionalnog baleta iz Amsterdama Anom Cigankovom i prvakom Kraljevskog baleta iz Londona Metjuom Goldingom

Cigankova i Golding igraće u predstavi koja je u Narodnom pozorištu premijerno obnovljena 2007. godine u postavci čuvenog ruskog igrača i koreografa Vladimira Vasiljeva. Cigankova će se predstaviti kao lepa Kitri, kći krčmara, dok će Golding nastupiti u ulozi njenog voljenog Bazila, siromašnog berberina.

Ostali solisti su Goran Stanić kao Don Kihot, Miloš Kecman kao Sančo Pansa, Miloš Marijan igra Espadu, Milica Jevrić Drndarević igra Mercedes, Denis Kasatkin Lorenca, Aleksandar Ilić Gamaša a Milja Ðurić i Nelka Lazović drugarice.

U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta, Orkestar u najvećem sastavu a dirigovaće Vesna Šouc. Kostime je kreirala Olga Mrđenović, a dekor Boris Maksimović.

Međunarodni dan igre je 1982. godine ustanovila Svetska plesna alijansa u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta ITI UNESCO, na dan rođenja velikog reformatora umetničke igre, Žan-Žorža Novera (1727-1810). 


Od tada se obeležava širom sveta svake godine a jedan poznati koreograf ili igrač, šalje poruku koja kruži planetom. Ove godine poruku je uputio slavni flamenko igrač Izrael Galvan.

"Želeo bih da mogu da posvetim ovaj Međunarodni dan igre i sve ove reči svim onim ljudima koji igraju baš u ovom trenutku. Ali, dozvolite mi da napravim istovremeno i šalu i želju: igrači, muzičari, producenti, kritičari, organizatori, hajde da se svi dobro zabavimo, da svi zaigramo, kao što je to Bežar činio, hajde da igramo u istom stilu, da igramo na muziku Ravelovog "Bolera", hajde da igramo zajedno", poručio je Galvan.

U Beogradu se neće igrati na popularnu muziku Morisa Ravela ali će ljubitelji igre moći da uživaju u jednako popularnom baletu "Don Kihot" na muziku Ludovika Minkusa nastalom po istoimenom romanu Migela de Servantesa. 

Balet koji je fundament klasičnog repertoara najvećih svetskih kuća omiljen je baletskim i životnim partnerima Cigankovoj i Goldmanu jer je to komad u kome su prvi put igrali kao partneri. Kao partneri igraju "Don Kihota" već pet godina i nastupali su na brojnim svetskim pozornicama u najrazličitijim postavkama.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija