• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.04.2016

17:29

(VIDEO/FOTO) ZA SVAKOGA PO NEŠTO! Evo šta vas očekuje na 13. Noći muzeja!

Kultura

(VIDEO/FOTO) ZA SVAKOGA PO NEŠTO! Evo šta vas očekuje na 13. Noći muzeja!

Podeli vest

Uz pomoć kulture, znanja i smeha, više od četrdeset gradova i mesta širom Srbije obeležiće trinaestu Noć muzeja, koja se ove godine održava 21. maja sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 21. maja u skladu sa datumom koji je odredila Evropska Noć muzeja, sa sedištem u Parizu. Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa draguljima kulturne baštine, zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama.

Očekuje se preko 250 različitih dešavanja širom Srbije.

NEISPRIČANE PRIČE magnet za posetioce 12. Noći muzeja

Najraznovrsniji program biće u Beogradu. Domaći i inostrani umetnici spojiće se na izložbi koja kroz umetnički objektiv istražuje priče devojačkih škrnja. Filmofili će dobiti priliku da se upoznaju sa istorijom sedme umetnosti iz ugla najpoznatijih filmskih plavuša. Svoj krug provozaće i zaljubljenici u italijanske dvotočkaše. Premijerno će biti izložen Teslin revolucionarni izum vezan za medicinu, biće obeležen vek od povlačenja srpske vojske sa Krfa, a za najmlađe svoja vrata će otvroiti i Dečji paviljon. Posebna počast biće odata Petru Kočiću, čuvenom piscu koji je preminuo pre 100 godina i to u Doktorovoj kuli, najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu.

Promo

Centar humorističke zabave ovog puta biće Ćuprija. U muzeju "Horeum Margi-Ravno" biće predstavljena dela inspirisana cirkusom, kao i mnogi cirkuski rekviziti i kostimi, a posetioce će zabavljati klovnovi. U ambijentu dvorišta biće demonstrirano pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Prva Noć muzeja

Ovaj kulturni spektakl dešava se u 120 evropskih gradova, među kojima je i naša prestonica od 2005. godine. Prva Noć muzeja održana je u 5 beogradskih muzeja i galerija i uspela je da animira čak 4.000 posetilaca, dok je za deceniju taj broj porasatao na neverovatnih 500.000 prodatih ulaznica na skoro 200 lokacija, u više od 50 gradova širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

U Noću muzeja u Šapcu će biti obeležena dva jubileja, 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića, za vreme čije vladavine je grad poprimio izgled evropske varoši i 160 godina od osnivanja Prve narodne apoteke, u čije skrivene prostorije će posetioci moći da zavire. Posetioci će imati prilike da prošetaju Jevremovim književnim salonom. Najhrabriji dobiće priliku da se poigraju sa vatrom i iskuse kako su plamenovi kroz dva miliona dugu istoriju oblikovali čovečanstvo.

Obrenovac će prikazati svadbarske običaje. Svi posetioci biće zvanice. Oni će biti posluženi mladenačkom tortom i okićeni ruzmarinom.

Pančevo će premijerno otvoriti deo kompleksa Stare Vajfertove pivare u kojima se nalaze stari pogoni, izgrađeni krajem 19. veka i početkom 20.

Studenti Fakulteta umetnosti u Srmeskoj Mitrovici pokazaće mnoge tajne muzičkih instrumenata kroz nastupe, dok će na centralnoj izložbi biti predstavljeni radovi profesora i studenata slikarskog, vajarskog i odseka grafičkog dizajna.

Promo

Za domaćice u Bečeju će biti prezentovana jedinstvena zbirka metli iz celog sveta. Posetioci će ovom prilikom moći da se upoznaju sa pojmom scopaeologije, nauke o metlama.

SRBIJA U NOĆI MUZEJA... A gde ste bili vi...? (FOTO/VIDEO)

U Kragujevcu će iste večeri biti otvorena izložba Ubistvo Kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju 1934., kojom će istorijski arhiv Šumadije pokušati da rasvetli jedan od važnijih događaja u istoriji naše zemlje tokom 20. veka.

Promo

Noć muzeja održava se pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavlja jedinstven kulturni spektakl. Ovogodišnje akcente odredio je Programski savet, koji čine arhitekta i akademik Brana Mitrović, reditelj, glumac i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik i istoričar Milan Tlačinac.

Promo

Pogledajte kako je ova manifestacija izgledala prošle godine:

Ponosni sponzori manifestacije su Viasat History, već sedam godina, i MTS, 11. put za redom, i već tradicionalni sponzori i podrška: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanije Coca-Cola, Alpha Bank i štamparija Grafix.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija