• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

10.06.2017

16:51

(FOTO) SEVALI SU MAČEVI! Manifestacija koja se ne propušta - Vidovdan 2017.

Kultura

(FOTO) SEVALI SU MAČEVI! Manifestacija koja se ne propušta - Vidovdan 2017.

Podeli vest

Viteškim srednjevekovim kampom u Lazarevom gradu počela je manifestacija Vidovdan 2017.

U viteškom megdanu na Trgu kosovskih junaka, u kome su sevali mačevi, udarali topuzi, odjekivali štitovi, ima i povređenih, a hitnom je u bolnicu odvežen Bojan Tasić, vođa viteške družine Beli orlovi.  On je u žestokom dvoboju povređen mačem, ali je do hitne došao na nogama.

Pre i posle viteških megdana, u kome su građani sa jezom gledali uživo desetak borbi u centru grada, viteške družine iz Kraljeva, Niša, Kruševca i drugih gradova, u pratnji princeza i građana prodefilovali su centrom Kruševca da bi se ponovo veratili u Lazarev grad.

Radojica Barjaktarević

Manifestacija se odvija u organizaciji Turističke organizacije, ustanova u kulturi i Sportskog saveza, a pokrovitelj je grad Kruševac.

Radojica Barjaktarević

Sve je počelo sinoć u Lazarevom gradu viteškim megdanom pod viteškom vatrom, kao i multimedijalnim nastupom folklornog ansambla Lazarice .

Radojica Barjaktarević

Danas je u Lazarevom gradu i zvanično otvorena izložba starih zanata i suvenira, slede viteški turniri i nadmetanja, uz učešće Udruženja vitezova iz više gradova Srbije, koncert grupe Una Saga Serbica.

Radojica Barjaktarević

Za sutra je zakazano srednjevekovno venčanje u crkvi Lazarici i Dečiji karneval. Nedelja, 11. jun, u Lazarevom gradu biće još jedan dan za pamćenje. U crkvi Lazarici od 12 sati počeće srednjovekovno venčanje dva mlada para, iz Kruševca i Jagodine. Venčanje pred Bogom imaće Sanja Rangelov i Uroš Aksentijević iz Kruševca, kao i Ivana Stević i Ivan Miljković iz Jagodine. Biće to prava stara srpska svadba.

Radojica Barjaktarević

Na programu vidovdanskih svečanosti u ponedeljak je slet predškolaca Ustanmove ,, Nata Veljković,, na Slobopdištu, a slede i Triptih ,,Raspeto Kosovo,, izložbe, Filozofsko književna škola, završna smotra Takmičenja sela i koncert Filharmonije sa Krfa. Na Vidovdan 28. juna -Dan Kruševca, nakon liturgije i litije, tradicionalno na Svečanoj sednici Skupštine grada, biće uručene Vidovdanske nagrade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija