• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2019

19:00

OTVORENI "OBLICI DUŠE"! Izložba na kojoj raste ljubav!

Kultura

OTVORENI "OBLICI DUŠE"! Izložba na kojoj raste ljubav!

Podeli vest

Španska izložba "Oblici duše" biće otvorena večeras u 19 sati u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) u Beogradu. Kustoskinja Susana Blas okupila je 14 umetnica i umetnika između 35 i 45 godina starosti i stavila ih pred nimalo jednostavan zadatak

Svako od njih dobio je po neko od dela Svete Terezije Avilske, čuvene španske mističarke i vizionarke koja se na originalan način spiritualnošću bavila pre pet vekova, da bi kroz dijalog sa njenim beleškama nastao savremeni odgovor na naizgled jednostavno pitanje - šta se dešava sa dušom?

Postavka, proširena u odnosu na originalnu izložbu otvorenu 2015. u Saragosi, sastoji se od nekoliko različitih nivoa koji se bave ulogom duše u svakodnevnom životu, njenim prelaznim oblicima, vezom između duhovnosti i religioznosti, različitim kulturološkim uticajima na poimanje i predstavljanje duše...

Tako jedan od izloženih radova Huana Samore predstavlja minijaturne skulpture ljudi pred kojima će, tokom celog trajanja izložbe, rasti biljke kao plod njihove ljubavi ili pak nemogućnosti da istu sačuvaju. Druga skulptura Marine Vargas po imenu "Majka koja je umrla" poigrava se sa čuvenim Mikelanđelovim radom "Pieta" i stavlja preminulu Bogorodicu u Isusove ruke, dok dela Paule Noje pokušavaju da otkriju na koji način se naša duša ostvaruje kroz naše snove i šta na taj način pokušava da nam poruči.

Susana Blas će zajedno sa umetnicom Marinom Vargas nakon otvaranja izložbe provesti posetioce kroz ovu intrigantnu postavku, pokušavajući da kroz razgovor sa publikom otkrije na koji način su duša i duhovnost prisutne kako u balkanskoj sadašnjosti, tako i kroz balkansku prošlost.

Svoje radove će predstaviti: Ćeću Alava, Marija Bueno, Soledad Kordoba, Antonio F. Elvira, Santjago Lara, Mireja Martin Larumbe, Viki Mendis, Mapi Rivera, Hose Luis Serso, Paula Noja, Jolanda Tabanera, SUSO33, Marina Vargas i Huan Samora. Izložba je otvorena do 20. juna, a ulaz je slobodan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija