• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.05.2019

13:17

(VIDEO) KOREŠPODENCIJA - 50. izvođenje u Zvezdara teatru!

Kultura

(VIDEO) KOREŠPODENCIJA - 50. izvođenje u Zvezdara teatru!

Podeli vest

Predstava "Korešpodencija" slavi jubilej - 50. izvođenje, koje je zakazano za 16. maj. Nastala je prema romanu "Zlatno runo" Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i još osamdesetih godina je bila veoma važna na beogradskoj pozorišnoj sceni. Ova priča o cincarskoj porodici iz 19. veka ponovo je oživela 2018. godine u Zvezdara teatru, u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića

- Pre malo više od dvadeset godina, radio sam u Zvezdara teatru predstavu „U plamenu strasti”. Išla je sedam godina i odigrana blizu 180 puta. Radeći „Korešpodenciju”, sećao sam se tog zadovoljstva stalnog susreta s publikom i obostrane radosti, glumačke i gledalačke. Tome sam se nadao. Izgleda da se i dogodilo. Posebna radost dolazi i od toga što, iako je reč o izrazito duhovitom komadu, „Korešpodencija” ne mora nužno biti i – smešna. A smeh ne bi trebalo da prekrije značenja. Čestitajući glumcima, pozorištu – pa i sebi – ovaj mali jubilej, ja ga, zapravo, čestitam publici koja se ne sme potcenjivati, pa se nadam da to nismo ni učinili - kaže reditelj Gorčin Stojanović. 

Foto: Promo/Korešpodencija/Zvezdara teatar

Ova predstava nas je uverila u to da prepiska može biti veoma zanimljiva i dinamična teatarska forma. To potvrđuje i glumac Slavko Štimac.

- Prepiska ili dijalog monologa, ova naizgled pasivna dramaturška forma daje veliku šansu glumcu da, ograničen drugim pomoćnim sredstvima, izloži jasno ideje pisma publici koja tako postaje sastavni deo ovog pozorišnog (poštanskog) ambijenta. Upravo zbog ove specifičnosti i naravno velikog interesovanja publike, jako je važno da ova predstava ima dug pozorišni život - kaže Štimac.

SKRIVENI DRAGULJI NOĆI MUZEJA! Priče koje ne bi trebalo propustiti!

Čitav zaplet počinje tako što mladi gazda Simeon Njegovan poželi da napusti porodični posao i da se prepusti slobodi cirkuskog života, a sve zbog jedne fatalne žene, koju u predstavi igra Jelena Stupljanin.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Svaka žena koja je zdravo samouverena, samosvesna, i sa sobom u miru, može da bude fatalna. To je nešto što dolazi iznutra, a ne spolja, i što mislim da svaka žena može u sebi da pronađe. Sa druge strane, bitan je odnos u kome se dvoje ljudi nalazi. Tako i moj lik, Julijane Tolnaj u našoj predstavi „Korešpodencija" ima vrlo jasan odnos zabranjene ljubavi sa mladim Simeonom Njegovanom. Protiv nje je cela njegova porodica, i zbog toga je taj ceo odnos, a samim tim i ona, kao lik, fatalan. Jako mi je zabavno da igram ovaj predivan lik koji je zahvaljujući divnom Pekićevom tekstu prebogat u slojevima svog bića. Od početka mi je bilo jasno da se ovakva prilika i ovakvi likovi ne igraju često, tako da uživam u svakoj predstavi koju smo dosad odigrali, a radujem se narednih 50, kao i još mnogo izvođenja nakon toga - kaže Jelena Stupljanin.

Foto: Promo/Korešpodencija/Zvezdara teatar

Glumačku ekipu čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković. Korešpodenti su do sada učestvovali na brojnim festivalima i osvojili veoma značajne nagrade. Glumica Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan do sada osvojila čak sedam nagrada na prestižnim pozorišnim festivalima. 

ALEN DELON dobitnik počasne Zlatne palme za životno delo!

- Imati uvek mesto gde možeš da odeš i da se vratiš, naziva se dom. Imati uvek nekoga ko te voli i na koga možeš da se osloniš, naziva se porodica. Imati oboje je blagoslov, i naziva se Milica Njegovan. Jubilej nije imenica, već predstavlja glagol! Slavimo ono kroz šta smo prošli i radujemo se onom što nas čeka! Hvala Zvezdara teatru, svim kolegama i saradnicima - kaže glumica Anica Dobra.

Čestitamo ekipi predstave na jubileju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija