• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Božić

07.08.2019

21:55

FESTIVAL FOLKORA!DANI PLESA NA ŽITNOM TRGU!

Kultura

FESTIVAL FOLKORA!DANI PLESA NA ŽITNOM TRGU!

Podeli vest

Svečanim defileom ulicama carskog grada i nastupom na Žitnom trgu 20 ansambala iz 16 zemalja Sremska Mitrovica će od 11. do 15. avgusta, šesnaesti put, biti domaćin najvećeg i najposećenijeg međunarodnog festivala folklora u regionu - Srem folk festa.

Srem folk fest je revijalni festival folkora, koji se svake godine održava na Žitnom trgu pod pokoviteljstvom grada Sremska Mitrovica. Osnivač i organizator je Centar za kulturu "Sirmijumart".
Mitrovački festival od 2015. deluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF, koja nameće vrhunske standarde u organizaciji manifestacija. Od 2019. Srem folk fest je pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom.

Foto: Srem folk fest

Na festivalu učestvuju ansambli koji predstavljaju folklor zemlje iz koje dolaze. Programi se realizuju na jedinstvenoj sceni kakvom se malo koji grad u svetu može podičiti, u autentičnom ambijentu antičkog žitnog trga s kraja trećeg i početka četvrtog veka, kada je Sirmijum u periodu tetrarhije bio jedna od prestonica Rimskog carstva.
- Čast je i zadovoljstvo ugostiti ansamble koji dolaze iz celog sveta, prelaze hiljade kilometara, okeane i planine, u cilju predstavljanja svog folklornog blaga na našem Žitnom trgu. Težimo da festival svake godine bude bar za nijansu drugačiji od prethodnog - ističe Petar Samardžić, direktor festivala.

- Ove godine Srem folk fest je najmasovniji. Mitrovicom će defilovati i u njoj će igrati oko 700 učesnika, 20 ansambala iz 16 zemalja sa četiri kontinenta. Videćemo ansamble iz Bugarske, Rusije, BiH, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Egipta, naravno i Srbije - rekao je Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala i predsednik Nacionalne sekcije CIOFF Srbije.
I ove godine 15. avgusta održaće se tamburaško veče, posvećeno maestru tamburice Milenku Bobiću, dok je za 16. avgust u 20.30 predviđen etno-koncert Dragice Radosavljević Cakane.
 

Foto: Srem folk fest

Projekat se sufinansira iz budžeta grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija