• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2015

13:53

POZNATI GLUMILI BIBLIOTEKARE Kako su se snašli?

Zanimljivosti

POZNATI GLUMILI BIBLIOTEKARE Kako su se snašli?

Podeli vest

Čitaoce su u Biblioteci grada Beograda i ovog 23, aprila, povodom Svetskog dana knjige, dočekale poznate ličnosti koje su na sat vremena preuzele ulogu bibliotekara

Na "radno mesto" je većina njih došla sa akademskih pet minuta zakašnjenja, ali je odmah pristupila zadatku - usluživali su čitaoce, upisivali ih u Biblioteku i davali im predloge za čitanje.

Dok su njegove kolege iz javnog života prolazile obuku, poznati voditelj Zoran Kesić, kome ovo nije prvi put da se nađe u ulozi bibliotekara, družio se sa najmlađim korisnicima biblioteke.

Prvo ih je "propitao" koje su knjige pročitali, a potom su usledili "selfiji". 

Deca čitaju, to znači da ima nade, rekao je Kesić Tanjugu, ocenivši da je danas maltene uvreda reći nekome da čita. 

- U vremenu u kome se ovoliko brzo živi i u kome su neki potpuno pogrešni standardi, reći nekome čitaj, kao da si mu opsovao majku. To jedina moja šokantna neočekivana poruka bilo kome - čitajte - rekao je on.

Voditelj je zapazio da u biblioteku dolazi jedna "divna čarobna manjina" ljudi koje bira za svoje društvo, a koji neguju sada već stare vrednost čitanja, iako bi to trebalo da bude osnovna vrednost.

Čitaocima koji bi od njega zatražili savet koju knjigu da pročitaju, on preporučuje "Pariske priče" Marsela Emea, "Tako je dobro počelo" Branka Rosića ili "Žvaku u pepeljari" Draže Petrovića.
Tanjug


Za prijem knjiga koje korisnici biblioteke vraćaju, bio je angažovan popularni glumac Svetislav Bule Goncić, koji je uveren da će snaći na "novom radnom" mestu, jer je veoma motivisan.

- Lepo je baviti se jezikom i knjigama. Naš zadatak je da zajedno podelimo radost knjige sa čitaocima. Nadam se da ćemo biti uspešni u tome. Šta mogu da pomognem biće mi drago, mislim da je najlepše podeliti reč - rekao je Goncić.

Popularni glumac dobro se snalazio i u davanju saveta korisnicima biblioteke koju knjigu da odaberu, dok je njegova koleginica bibliotekarka Živana Šaponja Ilić po tom pitanju veoma oprezna. 

Kako je kazala Tanjugu, veoma voli kada joj neko preporuči knjigu, pa dobro razmisli kada ona nekome predlaže koje štivo da odabere. Preporuka zavisi od osobe i izrasta, dodala je.

Voditeljka informetivnih televizijskih emisija korisnicima biblioteke je, pod budnim okom profesionalnih bibliotekara, izdavala knjige i išlo joj je sasvim dobro. Prema mišljenju posetilaca biblioteke, poznati su se na novom radnom zadatku sasvim dobro snašli. 

Za pultom u Biblioteci grada Beograda u okviru akcije "Svi smo u biblioteci!", koja se tradicionalno organizuje povodom Svetskog dana knjige, našli su se i Dragoljub Ljubičić Mićko, Dragan Ilić, Nataša Marković, Vanja Milačić...

Tanjug


U Biblioteci grada Beograda i danas je važio popust na godišnju individualnu članarinu, a akcija će trajati do 1. juna.

Istovremeno, dok su oni usluživali korisnike biblioteke, na Platou ispred ovog zdanja dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivao je najlepše stihove svetske poezije, a posetioci su mogi i da pogledaju izložbu "Moj grad" autora Branislava Radišića.

Svetski dan knjige i autorskih prava u svetu se, kao i kod nas, obeležava 23. aprila, na dan smrti dva velika pisca - Migela de Servantesa i Viljema Šekspira, koji su preminuli 1616. godine.

Ovaj praznik potekao je iz Katalonije, gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926, na dan Servantesovog rođenja, a datum obležavanja Dana knjige ustanovljen je 1995. godine na Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija