• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.04.2016

22:20

(FOTO) KAKO SE RAĐALA REPUBLIKA SRPSKA: Održana promocija knjige Momčila Krajišnika!

Zanimljivosti

(FOTO) KAKO SE RAĐALA REPUBLIKA SRPSKA: Održana promocija knjige Momčila Krajišnika!

Podeli vest

Promicija knjige "Kako se rađala Republika Srpska", čiji je autor Momčilo Krajišnik, održana je večeras u Radničkom domu "Svetozar Marković" u Novom Sadu, a pored autora o knjizi su govorili i akademik Ljubomir Zuković i politički analitičar Branko Radun

Momčilo Krajišnik je na promociji rekao da je u životu napisao tri knjige, da se knjigom "Kako se rađala Republika Srpska" odužio svom narodu, da se knjigom "Krajišnici", koja je ustvari rodolov, odušio svojim precima, a da se knjigom "Jači od sile i sudbine" odužio svim onima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

- Nisam ja nikakav pisac, ja sam samo hroničar dešavanja koja su se desila - rekao je Krajišnik, dodajući da su knjigu izdale "Frankfurtske vesti", još dok je on bio u pritvoru Haškog tribunala.

- Određen broj knjiga sam dobio od izdavača i naložio sam da se prodaju, a sav ostvareni prihod od proidaje knjige uplaćen je za izgradnju hrama na Palama - rekao je Krajišnik, čije su reči propraćene burnim aplauzom u sali koja je bila tesna da primi sve one koji su želeli da prisutvuju promociji.

Krajišnik je kazao da je RS stvorena isključivo voljom srpskog naroda u Republici Srpskoj i, kako je rekao, nikoga više. 

EKSKLUZIVNO! Radovan Karadžić: Tadić je uzeo 5.000.000$ za moju glavu!

On je istakao da se često vode razgovori na temu ko je najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i da on po tom pitanju nema dilemu - najzaslužniji za stvaranje republike Srpske je Radovan Karadžić.

- Mogu oni tamo da kažu i govore šta god hoće, ja znam da Karadžić nije kriv ni za šta od onoga za šta ga optužuju, a znam jer su i mene optužili za iste stvari i ništa nisu mogli da dokažu osim tog udruživanja na stvaranju Republike Srpske - istakao je Krajišnik.

- Ja sam 101 posto uvek bio Srbin, ali sam voleo i Jugoslaviju, međutim kako Božjim htenjem Jugoslaviju nismo mogli sačuvati, mi smo stvorili Republiku Srpsku. Taj cilj je došao tako što su neki želeli da nam ukradu državu, a da nas na neki način kazne, ali voljom srpskog naroda Republika Srpska je stvorena i ona je dokaz da je sve moguće ako su ciljevi ispravni i ako nema mržnje. Mi sve što smo tražili za Srbe govorili smo da treba da imaju i muslimani i Hrvati - rekao je Krajišnik novinarima. 
Tanjug

Akademik Zuković, koji je bio ministar kulture u prvoj vladi Republike Srpske, rekao je da se Krajišnik pokazao kao odličan pisac kao da, kako je kazao, iza njega stoji tuce književnih dela, i da na jedan kvalitetan način, bez iznošenja brojnih statističkih podataka, prenosi događanja koja su se dešavala pre, tokom i nakon formiranja Republike Srpske.

On je rekao da je ta Krajišnikova knjiga izašla 2011. godine, a da je Krajišnik nakon nje napisao još jednu čiji je naslov "Jači od sile i sudbine", i u kojoj je "dao skicu svih onih koji su utemeljitelji Republike Srpske".

ISTINA O HAPŠENJU KARADŽIĆA PRVI PUT U JAVNOSTI: Bio sam tih do ubistva Đinđića, a onda sam počeo da se pokazujem!


Branko Radun je kazao da je knjiga napisana lepim srpskim jezikom, da je prijatna za čitanje, da je utemeljena u istorijskim činjenicama i da će, kako je naglasio, sigurno dati veliki doprinos u borbi za istinu ko je započeo rat i mnoge druge stvari, za koje se uglavnom optužuju Srbi.

- Ono što je izuzetno bitno jeste da u knjizi nema ni mržnje ni netrpeljivosti prema onima koji su bili autorovi neprijatelji i neprijatelji Republike Srpske, a njena posebna vrednost je što u opisu svakog događaja ima precizno navedene izvore, što govori da nije, kako se to kod nas često dešava, pisana napamet - rekao je Radun.

Tanjug

Promiciju knjige Momčila Krajišnika u Novom sadu organizovala je "Samostalna Demokratska stranka Srbije", a predsednik te stranke Andreja Mladenović rekao je novinarima da su u Samostalnom DSS zajedno sa Momčilom Krajišnikom procenili da nakon poslednjih dešavanja vezanih za Hag i presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, kroz promociju Krajišnikove knjige, odslikaju period stvaranja RS i početka rata u Bosni i Hercegovini.

(FOTO) EVO KAKO SU ME UHAPSILI: Ovo je iskaz Radovana Karadžića koji je SKRIVAN OSAM GODINA!

- Krajišnik je neko ko je izdržao sve ono što se ticalo i Haga i presude i izdržavanja kazne, a kao direktni učesnik svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka i on je pravi sagovornik da na jedan pravi način govori šta se sve dešavalo i sa kakvim problemima su se u tim vremenima susretali ljudi koji su vodili srpski narod u Republici Srpskoj - rekao je Mladenović.

Momčilo Krajišnik je u pritvoru Haskog tribunala i na izdržavanju kazne proveo 13 i po godina, i za to vreme je i napisao svaku od tri svoje knjige, jer kako je sam rekao, u Hagu nije želeo da preživljava, već da živi, radi i ostavi nešto iza sebe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija