• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.05.2016

15:18

ČITANJE JE PRAVA STVAR! Festival fantastične književnosti od 29. maja do 1. juna!

Zanimljivosti

ČITANJE JE PRAVA STVAR! Festival fantastične književnosti od 29. maja do 1. juna!

Podeli vest

Treći Festival fantastične književnosti "Art-Anima" biće održan od 29. maja do 1. juna u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, najavili su danas organizatori

Manifestacija je pokrenuta sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podigne interesovanje stručne i široke javnosti za ovu vrstu literarnog stvaralaštva.

Tokom četvorodnevne manifestacije, ugledni pisci, urednici, teoretičari i profesori književnosti govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom, umetničkom i intelektualnom pogledu.

Među učesnicima programa su: prof. dr Zoran Živković, Goran Skrobonja, prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Zorica Ðergović Joksimović, Slobodan Ivkov, dr Dejan Ognjanović, mr Nataša Tučev, Aleksandar Šurbatović, Pavle Zelić, Dragan Paunović, Aleksandar Tešić i mnogi drugi.


Kao i prethodnih godina, i ove će biti dodeljena nagrada "Art-Anima" za izuzetan doprinos popularizaciji fantastične književnosti, a ovo simbolično priznanje biće uručeno uredniku, izdavaču, teoretičaru, kritičaru i prevodiocu Žiki Bogdanoviću. 

Treće izdanje festivala biće posebno i zbog činjenice da će dobiti internacionalni karakter zahvaljujući gostovanju francuskog umetničkog fotografa Adrijena Tomaza. 

On će sa Zoranom Živkovićem, predstaviti njihov zajednički eksperimentalni roman u nastajanju "Tumač fotografija". 

Jedan od najvrsnijih srpskih poznavalaca horor žanra, dr Dejan Ognjanović, održaće predavanje "Engleska priča o duhovima: od klasične do moderne".

Predavanje definiše priču o duhovima i prikazuje njen istorijski nastanak i razvoj u okvirima engleske književnosti od sredine 19. do pred kraj 20. veka.

Prof. dr Ljiljana Gavrilović održaće predavanje o sprezi kompjuterskih igara i naučnofantastične književnosti "Putujuće priče: od literature do video igara i nazad", a mr Nataša Tučev će govoriti o čuvenom anglosaksonskom spevu "Beovulf" i njegovom višestrukom uticaju na život i delo Dž.R.R. Tolkina.


 
Pixabay

Prof. dr Zorica Ðergović Joksimović govoriće o važnosti izučavanja naučne fantastike s obzirom na osobenosti i potencijale ovog žanra, dok će na pitanje da li se fantastika može posmatrati kao vrsta moderne mitologije pokušati da daju odgovor Igor Vujčić i Mihajlo Vitezović.

Goran Skrobonja i Aleksandar Šurbatović govoriće o fantastici u delima kultnog američkog pisca Kurta Vonegata, a Šurbatović će, takođe, na sličan način, zajedno sa Milošem Jocićem predstaviti i popularnog britanskog pisca japanskog porekla Kazua Išigura i njegovo najnovije delo "Zakopani džin".

Književne promocije biće posvećene romanima "Nameštaljka" Malkolma Rouza, "Kosingas: Kroz vatru i oganj" Aleksandra Tešića, "Jedno đubre manje" Ðorđa Bajića, zbirci "Vampirske priče" Gorana Skrobonje i stripu u kome se na zanimljiv način mešaju deveta umetnost, književnost i fantastika "Družina Dardaneli" Pavla Zelića i Dragana Paunovića. 

Biće premijerno predstavljen almanah "Književna fantastika 2016", koji je proistekao iz saradnje sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima" i izdavačke kuće "Čarobna knjiga", a biće upriličeno i gostovanje partnerskog festivala "Refesticon" iz Bijelog Polja.

Festival fantastične književnosti "Art-Anima" organizuju sajt Art-Anima.com, Biblioteka grada Beograda, izdavačka kuća "Čarobna knjiga" i udruženje građana "Punkt.rs".

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija