• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.06.2016

13:12

SKANDALOZAN OTKUP KNJIGA U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE! Izvisili hit pisci, favorizovani izdavači "prijatelji kuće"!

Zanimljivosti

SKANDALOZAN OTKUP KNJIGA U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE! Izvisili hit pisci, favorizovani izdavači "prijatelji kuće"!

Podeli vest

Velika bura u srpskom književnom svetu podigla se posle objavljivanja liste knjiga koje će ove godine otkupiti Narodna biblioteka Srbije

Pojedinim izdavačkim kućama, kao što su Clio, Arhipelag, Akademska knjiga ili Geopoetika otkupljeni gotovo svi naslovi koje su ponudili

Ne samo da će srpski čitaoci ostati uskraćeni za neka od najčitanijih dela koja su objavljena protekle godine, već je sasvim jasno da su pojedine izdavačke kuće ozbiljno favorizovane pri otkupu!

Naime, na osnovu odluke žirija koji su činili Miloš Ković, Marko Despotović i još nekoliko članova čija imena nisu objavljena (?!) čitaoci u Srbiji uskraćeni za naslove najtiražnijih srpskih pisaca po broju prodatih knjiga, na svim top listama koje se rade (a među njima su i top liste Narodne biblioteke i Biblioteke grade Beograda) Jelene Bačić Alimpić, Vuka Draškovića i Vanje Bulića.

Očigledno favorizovanje

Lista otkupa Narodne biblioteke Srbije

Clio 
ponuđeno 33 - otkupljeno 28
Arhipelag 
ponuđeno 37 - otkupljeno 37
Akademska knjiga 
ponuđeno 34 - otkupljeno 33
Geopoetika 
ponuđeno 47 - otkupljeno 46
Laguna 
ponuđeno 303 - otkupljeno 113
Vulkan 
ponuđeno 218 - otkupljeno 83

Poseban je kuriozitet što je Narodna biblioteka odbila knjigu Vanje Bulića "Teslina pošiljka" koja, pored ostalog, govori o stradanju bibliotečkog fonda Narodne biblioteke uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine

Možda još ekstremniji dokaz da sa otkupom nisu čista posla je činjenica da su pojedinim izdavačkim kućama, kao što su Clio, Arhipelag, Akademska knjiga ili Geopoetika otkupljeni gotovo svi naslovi koje su ponudili, dok su najuspešnije izdavačke kuće, poput Lagune i Vulkana, jedva "dobacile" do 30 odsto (vidi okvir). U najmanju ruku sumnjivo.

Informacije o kriterijumima po kojima je otkup izvršen u ovom momentu nije moguće dobiti. Naime, u Ministarstvu kulture niko ne odgovara na telefonske pozive, dok u Narodnoj biblioteci navode da se oni samo operativno bave otkupom, odnosno  izvršavaju ono što je odlučeno u Ministarstvu kulture.

Jedan od kriterijuma koji je prezentovan izdavačaima je da se u tekućoj godini otkupljuju knjige iz prethodne godine. Međutim, na ovogodišnjim listama možemo videti da su otkupljene knjige koje su objavljene pre pet, šest do deset godina... i to upravo od izdavača koji su "miljenici" Narodne biblioteke.

Beta

Loša mu tema

Informer

Odbijena knjiga Vanje Bulića "Teslina pošiljka" koja govori o stradanju bibliotečkog fonda Narodne biblioteke uništene tokom bombardovanja Beograda

Takođe, nepoznate kriterijume za otkup nisu prošla ni neka svetski značajna dela, kao što je, na primer, knjiga "Videla" najmlađe dobitnice Bukerove nagrade Elenor Katon. Kao ni "Sva svetlost koju ne vidimo", Entonija Dora, dobitnika Pulicerove nagrade!
 
Ono što se srpska književna javnost pita posle ovog skandaloznog otkupa je - da li je lični animozitet prema određenim piscima bio presudan i za ovaj važan izbor kojim se na neki način kažnjavaju upravo oni koji ispunjavaju hramove knjige - čitaoci. I da li činjenica da se neko više od drugih pojavljuje po medijima negativno utiče na njegov književni kvalitet?

S druge strane, ovakva odluka dobija smisao kada se zna da je na mestu direktora Narodne biblioteke Laslo Blašković, poznat po tome što je svojevremeno, kao direktor Kulturnog centra Novog Sada, odlučio da sa ove ustanove ukloni sve ćirilične natpise, iako je to suprotno Ustavu Srbije i svim etičkim normama koje bi trebalo da obavezuju da neko ko se bavi srpskom kulturum brani osnovne vrednosti na kojima ta kultura počiva.

Takođe, u svojoj karijeri Laslo Blašković se istakao i time što je naredio da se iz već ištampanog broja časopisa Polje iscepa tekst srpskog pisca Aleksandra Gatalice, što je slučaj nezabeležen još od vremena totalitarne diktature KPJ. Pritom, Blašković je blizak prijatelj i saradnik Vide Ognjenović, predsednice srpskog PEN centra i autora upravo izdavačke kuće Arhipelag kojoj su, da podsetimo, otkupljne sve knjige koje je ponudila!

Tanjug

Nisu dovoljno dobri

Kriterijume za otkup nisu prošla ni dobitnici Bukerove i Pulicerove nagrade?!

O njihovim sjajnim odnosima najbolje svedoči izjava pisca Vladimira Kuzmanovića prilikom odustajanja od izbora za VD upravnika Narodne biblioteke: 

- Pošto sam nadglasan, priznajem poraz, čestitam gospođi Vidi Ognjenović na trijumfu njenog kandidata i mirne savesti se povlačim tamo gde se osećam prijatnije.

Činjenica je da se niko neće obogatiti, niti će iko propasti zbog nekoliko stotina knjiga više ili manje u srpskim bibliotekama, ali srpski čitaoci, osiromašeni ali uvek želni kvalitetne literature, ovu farsu nisu zaslužili.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tralala

pre 7 godina

Dokaz da nas ustaše uništavaju i u kulturi....a to ubija bez metka. Dobro smišljen plan i uz pomoć naše servisne političke garniture sve prolazi podmuklo i sigurno!!!

tika

pre 7 godina

Svake godine ista priča. Uvek ima nezadovoljnih a ove godine katastrofa .. Nisu prošle ni dve knjige Vesne Dedić. Od svih knjiga ponuđenih Geopoetici nije prošla jedna. Da se vlasi ne sete da je sve prošlo. Kako se oseća autor knjige koja nije prošla. Žiri je sastavljen od nekmpetentnih ljudi. Bibliotekari treba da budu u žiriju. Šta će im knjige koje niko neće da čita. Oni ostvaruju prihod od članarine čitalaca koji traže uglavnom tiražne pisce. Ovo je najveća bruka do sada. Ministre Tasovac podnesi ostavku. Nemoj da se brukaš šta si dozvolio.

rajko

pre 7 godina

Па нека неко после прича како су имена и презимена небитно .

Mimi

pre 7 godina

Šta će profesor istorije u žiriju kada je najviše knjiga iz književnosti. Neviđena blamaža. Pustite bibliotekare da budu u komisiji . Oni najbolje znaju šta čitaoci traže. .

REDOVNI CITALAC

pre 7 godina

A niko nepominje procenat u otkpu koce se lepo ovajditi,veoma bitno i u kulturi se okrecu lepi novci i veoma lako zaradjeni dovoljno samo di si u komisiji za otkup.Svi ce oni dobiti po nreku paricu, a mozete pretpostaviti ko ce najvise.Sramota zsto nam bar ovo neostavite neukaljano.

Ivan

pre 7 godina

Naleteh na tekst i ne verujem sta citam. Bas je odlicno sto nisu otkupili sve te jeftine hitove za jednu sezonu. Potpuno podrzavam odluku komisije i nadam se da ce i dalje spreciti sund u bibliotekama. Ko hoce takve knjige neka ih kupuje na kioscima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija