• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

02.11.2016

09:54

MURAKAMI: Svetlo koje ne daje senke, nije pravo svetlo

Zanimljivosti

MURAKAMI: Svetlo koje ne daje senke, nije pravo svetlo

Podeli vest

- Koliki god visok zid podigli, bez obzira na to koliko strogo isključujemo strance, ma kako menjali istoriju tako da nam odgovara, samo ćemo naškoditi sami sebi - upozorava pisac Haruki Murakami, dobitnik ovogodišnje nagrade za književnost “Hans Kristijan Andersen”.

Japanski pisac rekao je na dodeli nagrada da “kao što svaki čovek ima svoju senku, tako je ima i svako društvo i nacija. Ako ima svetlih, sjajnih stvari, one mogu da daju ravnotežu mračnoj strani. Ako ima pozitivnog, sigurno će naspram njega biti i negativnog”. 

 - Ponekad skrenemo pogled sa senke, sa tih negativnih stvari, ili na silu pokušavamo da eliminišemo te aspekte, jer ljudi, koliko god mogu, žele da izbegnu da gledaju svoju tamnu stranu, svoje negativne kvalitete. Međutim, da bi statua bila stabilna i trodimenzionalna, morate da imate senke. Ako ih uklonite, ostaće vam samo iluzija glatkog. Svetlo koje ne stvara senke, nije pravo svetlo - rekao je Murakami. 

 "Morate strpljivo učiti da živite zajedno sa svojom senkom i obazrivo posmatrati tamu koja se nalazi u vama. Ponekad u mračnom tunelu morate da se suočite sa svojom tamnom stranom”. 

Murakami je proglašen za dobitnika nagrade “Hans Kristijan Andersen” još prošle godine, ali je nagradu primio tek prethodnog vikenda


Nagrada od 500.000 danskih kruna pripala je Murakamiju zbog njegove “sposobnosti da hrabro meša klasičnu umetnost naracije, pop kulturu, japansku tradiciju, maštoviti realizam i filozofsku diskusiju, zbog čega je dostojan naslednik Andersenove zaostavštine”, zaključio je žiri. 

Pisac, koji se proslavio delima “Norveška šuma” i “Kafka na obali” svoj govor u Danskoj nazvao je “Značenje senki” u čast istoimene Andersenove pripovetke. 

U bajci danskog pisca, čovek odbacuje svoju senku, koja potom poprima ljudski oblik i ubija svog starog gospodara. Murakami je tu priču nazvao “mračnom i beznadežnom” i rekao publici da “nekad duboko u sebi morate da se suočite sa svojom tamnom stranom”. 

 - Ako to ne učinite, vaša senka će dodatno ojačati i vratiće se jedne noći da zakuca na vaša vrata. ‘Vratila sam se’, šapnuće vam - kaže pisac. 

Murakami se u govoru dotakao i svog procesa pisanja, otkrivši da nikad ne planira fabulu, nego počinje od jedne scene ili ideje. 


 - Dok pišem, puštam da se scena ili ideja kreću svojim ritmom. Drugim rečima, umesto da koristim glavu koristim ruku da pišem. U tim trenucima više cenim ono što je u mojoj podsvesti, nego ono što je u mojoj svesti -  rekao je on. 

Kritičari danas, kao i mnogi čitaoci, “obično čitaju priče na analitičan način”, smatra Murakami. “Toj analitičnoj metodologiji čitanja ih je naučila škola ili društvo. Ljudi analiziraju i kritikuju iz akademske, društvene ili psihoanalitičke perspektive. Međutim, ako pisac pokuša da stvori priču analitično, njena vitalnost će biti izgubljena, jer neće doći do empatije između pisca i čitaoca. Često vidimo da romane koje kritika zakiva u zvezde, čitaoci i ne vole mnogo, ali u mnogo slučajeva to je zbog toga, što radovi koje zbog analitičnosti kritika smatra izuzetnim, ne uspevaju da osvoje prirodnu empatiju čitalaca”. 

Murakami nije detaljno objasnio svoju izjavu o zidovima i strancima, ali japanski mediji spekulišu da je aludirao na “antizbeglički i antimigrantski sentiment u Evropi i ostatku sveta”. 

Kada je 2009. osvojio Jerusalimsku nagradu, izjavio je: “Ako postoji visoki tvrdi zid i o njega se slomije jaje, bez obzira na to koliko je zid ispravan ili kako je jaje u krivu, uvek ću biti na strani jajeta. Zašto? Zato što je svako od nas jaje, jedinstvena duša zarobljena u krhkom jajetu. Svako od nas se susreće sa visokim zidom. Visoki zid je sistem koji nas primorava da radimo stvari koje obično ne bismo uradili. Nemamo šansu protiv zida: previše je visok, previše mračan, previše hladan”, rekao je na dodeli nagrade u Jerusalimu. 

“Da bismo se borili protiv zida, moramo da udružimo naše duše toplinom, snagom. Ne smemo da pustimo da nas sistem kontroliše, da određuje ko smo. Mi smo ti koji smo stvorili sistem”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija