• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.12.2016

17:36

(FOTO) NA ITALIJANSKOM! U Rimu predstavljen roman Ljiljane Habjanović Đurović!

Zanimljivosti

(FOTO) NA ITALIJANSKOM! U Rimu predstavljen roman Ljiljane Habjanović Đurović!

Podeli vest

U Rimu, u Klubu Ministarstva inostranih poslova Italije održano je književno veče na kome je predstavljen roman "Ana Marija me nije volela" Ljiljane Habjanović Đurović, koji je upravo objavljen na italijanskom jeziku u prevodu Dragana Mraovića. Organizator promocije bilo je Društvo Italija-Srbija čiji je osnivač i predsednik gospodin Rikardo Sesa, nekadašnji ambasador Italije u Srbiji i veliki prijatelj srpskog naroda

Goste je u ime Srbije pozdravila Tatjana Garčević, otpravnik poslova Srbije u Italiji, a bio je prisutan i Igor Ćulafić, savetnik u Ambasadi Srbije pri Svetoj stolici. 

O romanu i autorki govorili su ambasador Rikardo Sesa, ambasador Umberto Vatani i književnica Anđela de Leo. Posebnu pažnju izazvao je dolazak i obraćanje monsinjora Vićenca Palje, veoma ugledne ličnosti Vatikana. Monsinjor Palja je autor nekoliko knjiga, predsednik Papske akademije za život, Veliki kancelar Papskog instituta Jovan Pavle Drugi, predsednik Papskog saveta za porodicu i izabrani kirograf pape Franje. 

Promo

Ljiljana Habjanović Đurović predstavljena je kao „veliki srpski pisac, koji je nimalo slučajno, već zahvaljujući upečatljivom, originalnom i jasnom pisanju, najomiljeniji i najčitaniji pisac celokupnog kulturnog područja Balkana, i ne samo Balkana, jer ona osvaja sve veće prostore u Evropi i širom zapada“. Takođe je istaknuto da „roman jeste autobiografski, ali je na njegovim stranama živopisno i uverljivo predstavljen život čitavog Balkana. Kroz vrlo snažno opisane momente iz života jedne porodice predstavljena je istorija i vekovni sukob dva naroda“. 

Promo

U jednom trenutku ambasador Sesa podsetio je prisutne na reči Vinstona Čerčila: „Na Balkanu ima više istorije nego što čovek može da podnese!““Čerčil nije poznavao našu književnicu“, odgovorio je monsinjor Palja i dodao da, uprkos toj istoriji, on „sanja o mirnoj budućnosti, jer devojčice kao što je junakinja-autorka romana mogu da pronađu i ožive nadu u zajednički život koji razlike ne treba da razore nego da obogate“. 

Ljiljana Habjanović Đurović je u svom obraćanju citirala ono što je govorila krajem 1991. godine, kada je roman objavljen na srpskom jeziku. 

Promo

„Roman Marija me nije volela je svedočanstvo o ponorima bezumlja i zla u koje čoveka baca mržnja prema onima koji su drugačiji. I samo zato što su drugačiji. Svaka isključivost, verska, nacionalna ili ideološka, nužno izaziva surovost. I surovošću se hrani. Hrani se patnjama onih koji ne mogu, ili ne žele da se deformišu kako bi se uklopili u zadati oblik slagalice.

Roman Ana Marija me nije volela je reč protiv zla. Nema našeg i njihovog zla. Zlo je zlo, bez obzira sa čije strane dolazi, bez obzira čime neko pokušava da ga podstakne ili opravda. Nema opravdanja za zlo. Kao što je rekao pesnik, „jedino sveto ubistvo je ubiti Kaina u sebi“.

Ana Marija me nije volela je roman opomena. I istovremeno knjiga dokaza da nas samo ljubav može spasiti. Ljubav koju primamo, ali i ljubav koju dajemo drugima. Jer Gospod naš Isus Hristos došao je da nas nauči ljubavi i praštanju. I to nikada ne smemo da zaboravimo ako hoćemo da se nazovemo decom Božjom.“

GORA PREOBRAŽENJA: Predstavljanje romana Ljiljane Habjanović Đurović o Svetom Savi

Lepoti ove italijansko-srpske večeri doprinele su operska pevačica Dragana Moles i prevodilac i novinar emisije na srpskom jeziku na „Kolors radiju“ Danijela Babić. 

Predstavljanju romana prisustvovao je veliki broj uglednih zvanica, diplomata, pisaca, novinara, prijatelja Srbije, poštovalaca književnog rada Ljiljane Habjanović Đurović, ali i Ana Fendi, kreativna direktorka modnog lanca „Fendi“.

Vest o književnoj večeri Ljiljane Habjanović Đurović objavila je italijanska novinska agencija ANSA, a srpska književnica je dala intervju i za RAI – Italijansku radio-televiziju, za emisiju iz kulture.

Ana Marija me nije volela je peti roman Ljiljane Habjanović Đurović objavljen na italijanskom jeziku, a ovo je bilo njeno šesto književno veče u Italiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nati

pre 7 godina

Ljiljana Habjanovic-Djuric je jedna prosvetljena licnost i sva njena dela su takva.Mislim da narod nije dovoljno produhovljen da bi video svu njenu velicinu,ali polako dolazi i to vreme, kad ce citaoci na pravi nacin vrednovati sve sto je ona dosad napisala.Knjizevnost je njena sudbina,scenario koji je ona stvorili u ranom detinjstvu,visa sila koja ju je opredelila i delovala na nju da postane ono sto je.Divna,divna osoba.\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija