• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.01.2015

09:36

KUSTENDORF Crveni tepih, pravi vuk i filmski vukovi

Kultura

KUSTENDORF Crveni tepih, pravi vuk i filmski vukovi

Podeli vest

Andrej Končalovski, Klodi Osar, Ivan Tasovac, jedan pravi mokrogorski vuk, crveni tepih donet specijalno za ovu priliku iz Beograda, helikopteri koji po magli sleću na heliodrom - sve to događalo se u Drvengradu uoči otvaranja Kustendorfa, filmskog i muzičkog festivala koji je pre osam godina pokrenuo reditelj Emir Kusturica

Gosti su pristizali automobilima, helikopterima, pred samo otvaranje festivala došli su i Amanda Nevil, direktorka Britanske filmske akademije, inače članica ovogodišnjge žirija, kao i direktor Kanskog festivala, Već tradicionlani gost Kustendorfa, Tijeri Fremo.

Festival veći od filma

Nešto posle osam sati sinoć ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je i zvanično festival, porukom da je ovo čarobno mesto na kojem mladi umetnici koji tek stupaju na put karijere mogu da razmene mišljenja i čuju savete iskusnih filmskih velikana, ali da isto tako, prema njegovom mišljenju, i čuvenim rediteljima, producentima i filmadžijama to iskustvo može biti značajan putokaz za putovanje u budućnost.

- Ako je film veći od života, kako kaže Kusturica, onda je ovaj festival veći od filma - rekao je ministar.

Kusturica je, primetio da je ovog puta Kustendorf postao festival s crvenim tepihom i to zahvaljujući ministru kulture koji, kako je rekao, kad je potvrdio dolazak na festival imao uslov da to bude uz crveni tepih.

Tanjug

Taj je tepih minisar i doneo iz Beograda, a njime je prvi prošao mokrogosrki vuk, koji je večers bio posebna atrakcija i gost festivala.

Pogača i rakija

Kusturica je goste dočekivao celo popodne pogačom i rakijom, a gosti festivala će nakon otvaranja i vatrometa moći da pogledaju film Končalovskog "Bele noći poštara Alekseja Trjapicina".

Nakon projekcije mladi reditelji će imati priliku da u radionici razmene iskustva i postavljaju pitanja čuvenom reditelju.

A uoči projekcije Kusturica je Končalovskom dodelio nagradu za buduće filmove, koju je sam ustanovio kao svoju verziju nagrade za životno delo.

Veliki reditelj je međutim nagradu vratio uz poruku da očekuje da je dobije sledeći put kad dođe na Kustandorf.

Prvo veče Kustendorfa završilo se koncertom Adama Stinga, moldavskog džez saksofoniste koji je nastupio sa novosadskim Big bendom.


Pogledajte kako je bilo na otvaranju Kustendoorfa:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija