• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.02.2015

10:19

NAJSTARIJE POZORIŠTE U SRBIJI obeležilo 180 godina postojanja

Kultura

NAJSTARIJE POZORIŠTE U SRBIJI obeležilo 180 godina postojanja

Podeli vest

Dodelom nagrada, kolažnim programom "Joakimovi potomci" i izložbom fotografija, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu obeležio je u nedelju 180 godina od osnivanja tog najstarijeg pozorišta u Srbiji


Statuete "Joakim Vujić" uručene su glumici Dari Džokić i Fakultetu dramskih umetnosti, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti.

Prsten sa likom Joakima Vujića, oca srpskog teatra, uručen je kostimografu Užickog pozorišta Snežani Kovačević, a medaljon, takođe, sa likom Joakima Vujića, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije. Povodom jubileja uručene su i godišnje nagrade Teatra.

 

Beta
DOBITNICA STATUETE "JOAKIM VUJUĆ" Dara Džokić

Glumica Dara Džokić rekla je da je počastvovana i da je bila iznenađena kada joj je saopšteno da je dobitnik Statuete.

- Drago mi je što sam stala u red prethodnih dobitnika, i drago mi je što se to dešava na 180.godinu potojanja pozorišta. Ovaj jubilej nagradu čini još značajnijom, drago mi je da žiri u meni prepoznao nekog ko je ceo svoj život posvetio pozorištu - rekla je Džokić.

Nakon što joj je uručeno visoko priznanje, Džokić se, posebno obratila mladima i uputila im poziv da ostanu u Srbiji.

- Imala sam potrebu da kažem nešto mladim ljudima, ne samo umetnicima, već svim mladim ljujdima koji nailaze na prepreke i poteškoće, zato što sve više odlaze u svet - rekla je Džokić i dodala da društvo njihov odlazak treba da shvati kao najveću opasnost.

Ona je mladima poručila "da ima nekog višeg smisla boriti se i biti najbolji u svom poslu i biti vrhunski umetnik, pekar, radnik, lekar, ekonomista...".

Povodom jubileja Knjaževsko-srpskog teatra, koji je je počeo vatrometom, otvorena je i izložba pod nazivom "Kultne predstave kragujevačkog Teatra 20.veka". Izveden je i kolažni program "Joakimovi potomci" sa fragmentima iz sedam predstava kragujevačkog pozorišta, rađenih po delima domaćih autora, od Joakima Vujića do Duška Kovačevića.

Prva predstava u Knjaževsko-srpskom teatru izvedena je 15. februara 1835. godine, istoga dana kada je u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije, donet prvi Ustav moderne srpske države, poznatiji kao Sretenjski Ustav.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija