• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.02.2015

15:27

POSLEDNJE PRIBEŽIŠTE ZDRAVOG RAZUMA Obeležavanje 80. godina od rođenja Danila Kiša

Kultura

POSLEDNJE PRIBEŽIŠTE ZDRAVOG RAZUMA Obeležavanje 80. godina od rođenja Danila Kiša

Podeli vest

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Arhipelag, ekskluzivni izdavač dela ovog pisca za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu organizuje sutra multimedijalni program u sali Amerikana Doma omladine Beograda


U prvom delu programa, koji počinje u 19 časova, Arhipelag organizuje razgovor: na temu "Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma". U razgovoru učestvuju pisci i kritičari Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović. Moderator je književna kritičarka Tamara Krstić.

U drugom delu programa, koji počinje u 20 časova, publika će moći da prati projekciju najpoznatije TV drame Danila Kiša "Noć i magla".

TV drama "Noć i magla" je prikazana na Radio televiziji Beograd u januaru i julu 1968. godine, kao i na Bledskom festivalu jugoslovenske TV-drame. Dramu je režirao Slavoljub Stevanović Ravasi, dok uloge tumače Miša Janketić, Ljiljana Krstić i Svetolik Nikačević.

TV dramu "Noć i magla" publika će moći da vidi prvi put posle više od 40 godina, a Arhipelag je prikazuje uz podršku i saglasnost RTS.

U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša (22. februar 1935) Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. Kišovo delo potvrđuje piščeve reči o "veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli".

Kako je glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović obavestio novinare i RTS će bas na piščev rođendan u nedelju u 20 sati emitovati njegovu dramu "Noć i magla".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija