• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.02.2015

13:24

MESEC FRANKOFONIJE Od filma i pesme do gastronomije

Kultura

MESEC FRANKOFONIJE Od filma i pesme do gastronomije

Podeli vest

Mesec Frankofonije u Srbiji ove godine biće u znaku filma, izložbi, debata i gastronomije, a otvoriće ga i zatvoriti tradicionalno takmičenje za frankofonu pesmu

U martu, mesecu Frankofonije u Srbiji biće održano oko 100 različitih programa, kojima Francuski institut i frankofone ambasade proslavljaju francuski jezik, njegovu lepotu, bogatstvo i raznovrsnost. 

Ove godine posebno se izdvaja gastronomski program "Ukus Francuske", 

Ovaj program, kako je na konferenciji za novinare u Francuskom institutu objasnio ataše za kulturu Filip Le Moan, obuhvata veliki broj zemalja, a u Srbiji je odabrano pet restorana koji će 19. marta gostima ponuditi francuske specijalitete.

Le Moan je ukazao da će na Festu ove godine biti prikazano 20 filmova iz frankofonih zemalja što je možda i najveći broj do sada, napomenuvši da će u martu u Domu omladine biti održan i Festival frankofonog filma. 

Na tom festivalu biće prikazani filmovi iz Afrike i Kariba, kao i iz drugih frankofonih zemalja, dok će na izložbi fotografija u Francuskom institutu biti prikazani portreti najznačajnijih filmskih stvaralaca sa prostora Afrike i Kariba. 

Publiku očekuje i izložba posvećena francusko - belgijskom stripu u Narodnoj bibioteci Srbije, dok će u Narodnoj banci Srbije biti izložena dela likovnih umetnika iz Srbije i bivše Jugoslavije koji su svoj život i rad vezali za Francusku.

Dramska književnost za mlade biće predstavljena javnim čitanjima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće izveden i performans "Hodači-Trejler" Ðanija Gregorija Fornea, a od događaja izdvaja se i Frankofoni diktat.

Mesec Frankofonije otvoriće takmičenje za frankofonu pesmu, pod pokroviteljstvom Sosijete ženeral banke.

Kako je objasnio ataše za francuski jezik Fabris Peto, ovo takmičenje se održava po 12. put i odvijaće se u četiri grada - u Beogradu, u Nišu, u Kladovu i Novom Sadu, a namenjeno mladima od 13 do 28. godina.

Pobednik će biti proglašen na zatvranju meseca Frankofonije.

Direktor Francuskog instituta Žan-Lik Goester je ukazao da Međunarodna organizacija frankofonije broji 80 zemalja, a Srbija je član posmatrač od 2006. godine, napomenuvši da u svetu 220 miliona ljudi govori francuski. 

Predviđanja su da će u budućnosti francuski govoriti pola milijarde ljudi, naveo je Goester i dodao da Frankofonija u Srbiji ima čvrste osnove.

U osnovnim i srednjim školama francuski uči 130.000 učenika, a 650 profesora ga predaje, a osam škola ima dvojezični program koji podrazumeva da se deo nastave odvija na francuskom jeziku.

Francuski jezik govori 20 odsto stanovnika Evropske unije, a to je i službeni jezik administracije Evropske unije i međunarodnih organizacija.

Goester je napomenuo da se o frankofoniji može govoriti kao i o segmentu približavanja EU, ukazavši da mnogu funkcioneri u Srbiji uče ili već koriste francuski jezik.

Mesec mart je u celom svetu tradicionalno u znaku frankofonije, a program kojim se oveležava u Srbiji podržale su institucije kulture, frankofone ambasade, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i TV5Monde.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija