• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2015

16:23

AKADEMIK VLADIMIR KOSTIĆ novi predsednik SANU

Kultura

AKADEMIK VLADIMIR KOSTIĆ novi predsednik SANU

Podeli vest

Akademik Vladimir Kostić izabran je danas za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti

Pravi osećaj koji imam je preplavljenost strahom. Plaši me značaja ove institucije, njene veličine i zlovolje koja je okružuje, jer mi se čini da je ona danas u bespućima u kojem se mi i kao kolektivitet i kao država nalazimo, potrebna isto ko što
je bila potrebna u godinama kada je osnovana 

Vladimir Kostić

On je na sednici Skupštine dobio podršku većine aktivnih članova SANU, a glasanje je obavljeno tajno. Kostić je po proglašenju za predsednika izjavio da je važno da se prevaziđu podele u SANU jer su ovom narodu i državi potrebni samo kao celina zabrinutih i odgovornih ljudi.

- Jedini pravi osećaj koji imam je preplavljenost strahom. Plaši me značaja ove institucije, njene veličine i zlovolje koja je okružuje, jer mi se čini da je ona danas u bespućima u kojem se mi i kao kolektivitet i kao država nalazimo, potrebna isto kao što je bila potrebna i u godinama kada je osnovana - kazao je Kostić.

Vladimir Kostić rođen je 1953. godine u Beogradu, završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 1978. godine. Od 1980. godine radi na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije, a od 2006. je redovni član SANU.

Na sednici Skupštine SANU za potpredsednika za prirodne nauke izabran je Zoran Popović, a za potpredsednika za društvene nauke Ljubomir Maksimović. Popovića je na mesto potpredsednika predložio Odsek Akademije za matematiku, fiziku, biologiju, tehničke nauke, geološke nauke i medicinske nauke. Maksimovića je predložio Odsek za jezike, književnost, društvene nauke, istorijske nauke, likovne i muzičke umetnosti i on nije imao oponenta.

Članovi SANU izabrali su i novog generalnog sekretara - Marka Anđelkovića. Na Skupštini je potvrđen i izbor rukovodstva Ogranka SANU u Novom Sadu, čiji će predsednik biti Stevan Pilipović.

Danas je potvrđen i mandat predsedniku ogranka SANU u Novom Sadu Stevanu Pilipoviću.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija